ERDON Helyi hírek

2018.08.26. 19:52

Megelőzhető lett volna a tragédia?

Nagyvárad egyik impozáns épülete, a görögkatolikus püspöki palota órákon át lángokban állt szombat este. Sokan úgy vélekednek: megelőzhető lett volna a katasztrófa.

Nagyvárad egyik impozáns épülete, a görögkatolikus püspöki palota órákon át lángokban állt szombat este. Sokan úgy vélekednek: megelőzhető lett volna a katasztrófa.Szombat este, augusztus 25-én gyulladt ki a régi könyvtár épülete, 22 óra előtt pár perccel. Csupán néhány perc alatt több száz ember gyűlt össze a Szent László téren. Természetesen a tűzoltók is hamar kiérkeztek, élő videók és számos kép jelent meg csupán néhány perc alatt közösségi oldalakon és hírportálokon is. Sokan felháborodásuknak adtak hangot a tűzoltók munkája miatt, ugyanis lassúnak és felkészületlennek találták őket. Sajtóhírek szerint a görögkatolikus püspökség részéről is érkeztek ilyen jellegű panaszok. Többen azt kifogásolták, hogy nem elég hatékonyak, és, hogy nem működött három tűzcsap a központban – ezt hivatalosan is bejelentette amúgy a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője. Közösségi oldalakon kommentálták a lakosok a helyzetet, az ISU felkészületlenségének tartják a tűzcsapok állapotát is, azonban, mint kiderült, ez nem az ő hatáskörük. A tűzcsapok pótlására a Sebes-Körösből szivattyúztak vizet, hogy több tűzoltóautó tudjon dolgozni. A lángokat körülbelül 4 óra alatt sikerült eloltani.

Bejelentés

Egy nagyváradi lakos problémát észlelt a tűz előtt már egy órával a környéken, bejelentést is tett a sürgősségi számon. György-Csáki István lapunknak is nyilatkozott: „A szüleim a görögkatolikus palota melletti udvarban élnek, náluk voltam szombat este. 20.40 óra körül jöttem el tőlük, akkor láttam, hogy a Pavel utcán az utcai világítás melletti kábel ég. 20.45-kor hívtam az 112-t, kapcsolták a tűzoltóságot, mondták, hogy majd küldenek valakit, eközben láttam, hogy a sarkon álló rendőrök is észrevették, kiabáltak egymásnak, majd ők is bejelentették az esetet. Körülbelül fél órát voltam még ott, a tűz elaludt, mivel esett az eső, tűzoltók nem jöttek ki a helyszínre. Gondoltam, majd kijönnek, vagy megoldják a helyzetet. 22 óra körül Facebookról értesültem arról, hogy ég a régi nagykönyvtár épülete, akkor szóltam a szüleimnek, hogy megyek értük. Kihoztam őket a házból, ekkor a mellettük lévő épület már lángokban állt. Senki nem szólt nekik, hogy el kéne menni, amikor már lángokban állt a palota, rég evakuálni kellett volna az embereket.”

Összefogás

A Pavel utcán több autó parkolt a tűz idején, a legtöbb tulajdonosa percek alatt a helyszínre érkezett és elvitte járművét. Egy autó azonban ott maradt, a tűzoltók jelentették be a helyszínen, hogy a palota tornya hamarosan le fog dőlni, a tömeg segítségét kérték, hogy vigyék el onnan a személygépkocsit, mondta el lapunknak Kőrösi Kristóf, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) elnöke, aki a helyszínen fotózott. Mint elmondta, pillanatok alatt körülbelül 15 ember segítségével sikerült az autót arrébb tenni, a helyszínen tartózkodott és segítette a tűzoltók munkáját többek között Szabó Ödön parlamenti képviselő, Delorean Gyula alprefektus és Mircea Mălan nagyváradi alpolgármester is.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!