ERDON Helyi hírek

2018.08.28. 11:40

Átadták az Örökös Tagság címeket a színházban

Vasárnap délután a nagyváradi magyar színjátszás 220 éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozaton belül ünnepi társulati gyűlést tartottak a színház nagytermében, melynek során átadták az Örökös tagság címeket, illetve emlékplaketteket a támogatóknak.

Vasárnap délután a nagyváradi magyar színjátszás 220 éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozaton belül ünnepi társulati gyűlést tartottak a színház nagytermében, melynek során átadták az Örökös tagság címeket, illetve emlékplaketteket a támogatóknak.

A megnyitóbeszédet megelőzően a színművészek Selmeczi Györgynek a Szigligeti című darabból ismert, a színház világát megéneklő dalát adták elő a nézőtér soraiban. A megjelenteket Czvikker Katalin, a színház főigazgatója köszöntötte, felolvasva a színházépület zárkőoklevelének szövegét, amely Nagy Béla színháztörténész kiadás előtt levő könyvében fog megjelenni. Az oklevélben megfogalmazzák a színház küldetését, amihez hű is maradt: az erkölcs, a lélek szolgálója, a hazaszeretet ápolója. A főigazgató a 220 éves évforduló alkalmából beszédében kiemelte: vissza kell tekinteni ahhoz, hogy előre tudjunk haladni. Az ünnepi nyílt társulati gyűlésen a színház az évforduló alkalmából egy-egy emlékplakettet nyújtott át az intézményt támogatóknak: Biró Rozália parlamenti képviselőnek, Pásztor Sándornak, a Bihar Megyei Tanács elnökének, Szabó Ödön parlamenti képviselőnek, dr. Csiszár Mirellának, a magyarországi Országos Színháztörténeti Múzeum osztályvezetőjének, Derzsi Ákos szenátornak, Pető Dalma vállalkozónak, helyi tanácsosnak, a Várad irodalmi folyóiratnak és a Bihari Naplónak. Az emlékplakett, amely a nagyváradi magyar színjátszás 220 éves fennállására emlékeztet, Holló Kinga grafikája.

Tartani a szintet

Az emlékplakettek átadása során Biró Rozália köszönetet mondott a színművészeknek, akik által gazdagabbnak érezhetjük magunkat. Pásztor Sándor megyei tanácselnök szintén kifejtette, hogy a jó eredmények a színművészeknek köszönhetőek. Beszédében elmondta: kívánja, hogy 220 múlva is „tartsuk a szintet”. Szabó Ödön parlamenti képviselő az évek során végbement fejlesztéseket, előrehaladásokat emelte ki, amelyek – hiszi –, hogy a jövőben is folytathatóak. Egy következő lépésként a társbérlet felszámolását képzeli el. Novák Eszter művészeti vezető elmondta: sok jó ember kell a színházcsináláshoz, a színház pedig közönség nélkül nem létezhet, ezért minél szélesebb közönséget szeretnének bevonzani a színházba, a klasszikus művek mellett kortárs darabokat is játszanak az aktuális évadban. A társulat színművészei több díjban is részesültek az utóbbi időben, sikeres volt a POSZT-ON (Pécsi Országos Színházi Találkozó) való szereplés is. Dr. Csiszár Mirella, a magyarországi Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet osztályvezetője a napra pontosan 220 évvel azelőtt előadott darab, Hunnius A süketnéma vagy A passionátus pipás hátterébe nyújtott betekintést. Az emlékplakettek átadását követően Gajdó Tamás tudományos főmunkatárs tartott rövid előadást Hétköznapok és ünnepek. Emlékek a nagyváradi színjátszás két évszázados történetéből címmel, amelyben szó volt többek között Bajor Gizi váradi fellépéséről, az 1946-os Bánk bán-előadásról, arról, hogy Ady úgy fogalmazott publicisztikájában: nehéz a közönséget becsalogatni a színházba.

Örökös tagság

Az előadást követően átadták az Örökös Tagság címeket, amelyet legutóbb húsz évvel ezelőtt osztottak ki. Ezúttal két posztumusz Örökös Tagság címet ítélt oda a vezetőség: Kelemen István dramaturgot, valamint a tavaly elhunyt Csíky Ibolya színművésznőt részesítették a neves címben. Kelemen István Örökös Tagság címét özvegye, Kelemen Márta vette át, laudációt mondott Nagy Béla. A Csíky Ibolyának odaítélt címet lánya, Vindis Andrea vette át, könnyekkel küszködve mondott köszönetet. Laudációt mondott Hajdu Géza: „Negyvennyolc éves nagyváradi szolgálata nem maradt visszhang nélkül, nem tűnt csak úgy el a süllyesztőben. Hiányát ma is érezzük. Hiányzik a színpadról, az öltözőből. Hiányzik mosolya, hangja, megnyugtató, békét sugalló egyénisége. (…) Nekünk, akik ismertük és szerettük, Csíky Ibolya örök” – emelte ki.

Koszorúzás

A díjak átadását követően megkoszorúzták azt a Fekete Sas-palotánál elhelyezett emléktáblát, amely az első nagyváradi, magyar nyelvű színdarab előadásának állít emléket. Koszorút helyezett el Czvikker Katalin főigazgató és Novák Eszter művészeti vezető, Pásztor Sándor megyei tanácselnök, Szabó Ödön parlamenti képviselő és Derzsi Ákos szenátor, Pető Dalma helyi tanácsos.

„Ünnepelünk, hiszen van mit. Van magyar színházunk, amire jogosan büszkék vagyunk. Szeretjük a kőszínházat, de az épület falain belül és azon túl is, hiszem, hogy elsősorban a színházat szeretjük (…) A 220 éves nagyváradi hivatásos magyar színjátszást ünnepelve büszkén állhatunk itt az emléktáblánál, tisztelegve annak a közösségnek, akikben már akkor megfogalmazódott a szándék, és egy évszázaddal később nemcsak kőszínházat, de színtársulata számára otthont is építtetett” – mondta ünnepi beszédében Cvikker Katalin főigazgató.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!