ERDON Helyi hírek

2018.08.09. 16:06

220 év hivatásos színjátszás

Tizennyolc tervezett premierrel, köztük 2 ősbemutatóval, 3 fesztivállal és számos rendhagyó eseménnyel várja közönségét a Szigligeti Színház.

Tizennyolc tervezett premierrel, köztük 2 ősbemutatóval, 3 fesztivállal és számos rendhagyó eseménnyel várja közönségét a Szigligeti Színház.

A Kótsi Patkó János színházi mindenes és mai szóhasználattal élve celeb által vezetett kolozsvári társulat 1798. augusztus 26-án lépett fel a Fekete Sas-fogadó báltermében Hunniusnak A süketnéma vagy A passionátus pipás című vígjátékával, mely dátum a váradi hivatásos színjátszás születésnapjának tekinthető. A nagyváradi Szigligeti Színház 2018/2019-es évada ezért ennek a 220 éves évfordulónak a jegyében telik, melyet többnapos eseménysorozattal ünnepelnek augusztusban, amiben két szabadtéri premier, egy könyvbemutató, valamint az Örökös Tagság-címek átadása is helyett kapott.

A jubileumi színházi évadot megnyitó sajtótájékoztatón ugyanakkor Czvikker Katalin főigazgató azt is jelezte, hogy az elmúlt évad minden szempontból sikerrel zártak, tovább fejlődtek. A számok tükrében ez úgy fest, hogy a nézőszám a 2017/18-as évadban az előzőhez képest 11,1 százalékkal növekedett, ami 60.824 nézőt jelent. Megünnepelték az 5000. bérletesüket, illetve 5104 bérletesük volt, ami az előzőhöz képest 10,7 százalékos emelkedés. Mindennek következtében értelemszerűen több volt a bevételük is. Sikeres fesztiválokat bonyolítottak le, és olyan meghívások találták meg őket, melyek jelentős szakmai elismerésekkel jártak. Jelentős támogatást kaptak a Magyar Kormány Bethlen Gábor Alapjától. A szakmai és a gazdasági fejlődés mindenképp tereket követel magának, ezért a pluszpénzeket infrastukturális beruházásokra fordítják. A Szigligeti Stúdió emeleti részét próbálják ebben az évben még átadni, a Szigligeti Egyesülettel sikerült öt évre kibérelni. Október 10-én, az NKA kihelyezett ülése keretében remélik, hogy használatba tudják adni, 1000 négyzetméternyi kulturális teret hozva így létre.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!