ERDON Helyi hírek

2018.07.17. 13:43

Pénzt kapnak a felekezetek

Kedden délben megyei tanácsülés volt, melynek egyik napirendi pontja pénzelosztásra vonatkozott Bihar megyei felekezetek közt. Magyar egyházközségek is vannak a kedvezményezettek közt.

Kedden délben megyei tanácsülés volt, melynek egyik napirendi pontja pénzelosztásra vonatkozott Bihar megyei felekezetek közt. Magyar egyházközségek is vannak a kedvezményezettek közt.Az e havi rendes megyei tanácsülésen a képviselő-testület tagjai 18-15 szavazataránnyal elfogadták, hogy összesen 1 millió lejt különítsenek el a költségvetésben különböző felekezetek támogatására.

A határozat szerint a magyar történelmi egyházak közül 37,80 ezer lejt kap a várad-őssi római katolikus plébánia, 45 ezer lejt a a biharpüspöki római katolikus plébánia, 37,20 ezer lejt az éradonyi római katolikus plébánia, 50 ezer lejt a hegyközszentimrei református egyházközség, 60 ezer lejt a várad-őssi református egyházközség, 30 ezer lejt a várad-olaszi református egyházközség, 30 ezer lejt a hegyaljai református egyházközség, 10 ezer lejt a hegyközkovácsi református egyházközség, 10 ezer lejt a nagyváradi evangélikus- lutheránus egyházközség, valamint 15 ezer lejt a szalárdi magyar baptista gyülekezet.

A képviselő-testületben egyébként most az a helyzet állt elő, hogy Dacian Foncea liberális tanácsos lemondása miatt- aki inkább a városi kórház menedzseri posztját választotta, és a két tisztség összeférhetetlen-, ezúttal a PNL-frakció tagjai vannak egy emberrel kevesebben. Az előterjesztések közt azonban csak a hely megüresedésére vonatkozó előterjesztés szerepelt, mivel a mandátumigazoló bizottság minimum három fős kell legyen, és az ülésig csak ketten alkották. Kedden azonban beszavazták a liberális Călin Galt harmadik személynek, így elhárult az akadálya annak, hogy a következő közgyűlésen a tizenhetedik PNL-s tanácsos letehesse az esküt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!