ERDON Helyi hírek

2018.07.05. 12:25

Kulturális együttműködési projekteket támogatnak

Csütörtökön Nagyváradon, a megyeházán Bianca Florea, a Kreatív Európa Iroda romániai programkoordinátora nyújtott tájékoztatást az érdeklődőknek a kulturális együttműködési projektek finanszírozásáról.

Csütörtökön Nagyváradon, a megyeházán Bianca Florea, a Kreatív Európa Iroda romániai programkoordinátora nyújtott tájékoztatást az érdeklődőknek a kulturális együttműködési projektek finanszírozásáról.

Bianca Florea projektkoordinátor arra hívta fel a figyelmet: a Kreatív Európa a kulturális, kreatív és audiovizuális ágazatok támogatására irányuló európai uniós finanszírozású program, amely a 2013 végén lezárult Média, Media Mundus és Kultúra programok folytatása. A program teljes költségvetése a 2014-2020 közötti időszakra 1,46 milliárd euró, amely a korábbi programokhoz viszonyítva 9 százalékos növekedést jelent. Átfogó célkitűzése az európai kulturális sokszínűség és örökség előmozdítása, illetve a kulturális és kreatív ágazatok (úgymint építészet, levéltárak, könyvtárak, múzeumok, népművészet, média, anyagi és szellemi kulturális vagyon, formatervezés, zene, irodalom, előadó művészet, kiadói tevékenység, vizuális művészetek stb.) versenyképességének növelése.

A program két alprogramot tartalmaz: a Kultúra alprogram az előadó- és vizuális művészeteknek, a kulturális örökség megőrzésének és más hasonló területeknek ad támogatást, míg a Média alprogram a moziknak és az audiovizuális szektornak nyújt finanszírozást.

Kultúra alprogram

A kreatív és kulturális ágazatokat érintő Kultúra alprogram részesedése a teljes büdzséből 31%, azaz 454,8 millió euró a 2020-ig terjedő időszakban. Támogatja a kulturális és kreatív szervezeteket, intézményeket azzal a céllal, hogy segítse őket a transznacionális működésben és támogassa a kulturális művek határon átívelő áramlását és a kulturális szereplők mobilitását. Segíti az európai dimenziójú projektek elindítását és a kulturális tartalom megosztását nemzeti és európai határokon át; lehetővé teszi a kulturális és kreatív szereplőknek a nemzetközi munkavállalást, valamint hogy nemzetközivé tegyék karrierjüket és tevékenységüket az EU-ban és azon kívül. Ugyanakkor nemzetközi projekteket, műfordításokat, hálózatokat és platformokat finanszíroz.

A 2014-2020-as időszakban az alprogramon belül négy területre lehet pályázatot benyújtani: európai együttműködési projektek minimum 3 ország közt, európai platformok, európai hálózatok, műfordítási projektek.

A konferencia tárgyát képező európai együttműködési projektek költségvetése közel 318 millió euró. E terület támogatásának fő célja az európai kulturális és kreatív ágazatok transznacionális és nemzetközi működési kapacitásának megerősítése, a kulturális és kreatív alkotások országok közötti forgalmának fellendítése, valamint a kulturális és kreatív szereplők, különösen a művészek nemzetek közötti mobilitásának előmozdítása. Olyan projekteket támogat, amelyek elsősorban a következő területekkel foglalkoznak: országokon átívelő mobilitás, közönségépítés és kapacitásépítés (digitalizáció, új üzleti modellek, oktatás és képzés). A támogatott projekteknek ezért tartalmazniuk kell egy megalapozott stratégiát és egy részletes leírást arról, hogy a programnak ezeket a prioritásait hogyan tervezik megvalósítani. A pályázatok benyújtásakor a pályázóknak a fenti 5 prioritás közül meg kell jelölniük azt a legfeljebb 3-at, amelyik a projekt szempontjából a leginkább releváns, és ezt a 3 prioritást fontossági sorrendbe kell állítaniuk.

A projekt méretétől, igényeitől, természetétől, célkitűzéseitől és prioritásaitól függően a jelentkezőknek választaniuk kell az 1. kategória (Kisebb együttműködési projektek) és a 2. kategória (Nagyobb együttműködési projektek) között. 2018-ban e két projektkategória költségvetése 41,2 millió euró, pályázni az év harmadik trimeszterétől kezdve lehet majd. Elérhetőségek: +4021.316.60.61, cultura@europa-creativa.eu, www.europa-creativa.eu/cultura.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!