ERDON Helyi hírek

2018.07.23. 09:21

Kézműves vásár 25. alkalommal Nagyváradon

Július 20–22. között 25. alkalommal rendezték meg a váradi Rhédey-kertben a kézműves vásárt, amelyen közel 130-an kínálták portékáikat. A látogatók széles kínálatból válogathattak: kerámiák, ékszerek, szalmából készült kalapok, dísztárgyak, textíliák csalogatták a vásárlókat.

Július 20–22. között 25. alkalommal rendezték meg a váradi Rhédey-kertben a kézműves vásárt, amelyen közel 130-an kínálták portékáikat. A látogatók széles kínálatból válogathattak: kerámiák, ékszerek, szalmából készült kalapok, dísztárgyak, textíliák csalogatták a vásárlókat.A vásár már péntek délelőtt megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt, a hivatalos megnyitóra azonban csak kora este, hét órától került sor. Ioan Mang, a megyei tanács alelnöke és Aurel Chiriac múzeumigazgató megnyitóbeszédét követően díjazták azokat a mestereket, akik már 25 éve részt vesznek a vásáron. Az emlékplakettet többek között a korondi Máthé Dénes keramikus és a mezőfelei (Maros megye) Graur Rozália és György kapták, utóbbiak standjánál szalmakalapok és különböző, szalmából font dísztárgyak, kosárkák várták az érdeklődőket. A magyar és román népi mesterek mellett a vásár egyik különleges pontja a bejáratnál felállított első stand volt, ahol kameruni árus kínálta portékáját: egy-egy különleges, fából faragott szobrot 190 lejért lehetett megvásárolni, de számtalan féldrágakő (pl. jáspis, ametiszt) közül is lehetett válogatni, amelyeket jóval olcsóbban, 8–10 lejért be lehetett szerezni. A vásár egy másik kiemelkedő pontja volt annak a konstancai árusnak a standja, amelyiknél gyönyörűen kimunkált, nagyméretű, háromdimenziós fafaragványokat lehetett megcsodálni. A legtöbben csak fényképezték a nem mindennapi alkotásokat, amelyeknek nem mindennapi áraik is voltak: egy nagyobb méretű faragvány 5700 lejbe került. Aki mégis szeretett volna egy kis vásárfiával hazatérni, az szebbnél szebb kerámiákból válogathatott: méretétől függően a csuprok, tányérok, kerámiaedények árai 15–50 lej között mozogtak, de hűtőmágnesként is haza lehetett vinni egy-egy kerámia miniatűr változatát, ezek 3–5 lejbe kerültek. A korondi kerámiamestereken kívül Debrecenből is érkeztek hasonló portékákkal. A nagyváradi Chvatal Margit standjánál nemcsak szépen díszített, színes, csipkézett-fúrt tojásokat lehetett kapni, hanem az ügyesebbek maguk is kidíszíthették az előre megrajzolt tojásokat. A közelben citera hangja terjedt, ugyanis a vásáron jelen volt Bertalan Attila citeraművész is.

Néptánccsoportok

A háromnapos vásár délutánjait néptánccsoportok fellépése színesítette: szombat délután többek között a micskei Görböc Néptáncegyüttes adott elő makfalvi és paniti néptáncokat, vasárnap délután pedig a mihályfalvi Nyíló Akác Néptáncegyüttes lépett színpadra.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!