ERDON Helyi hírek

2018.07.16. 12:15

Jogerősen pert nyert a Hajdú Gabona zRt.

Ismét használhatja régi, jól ismert csikós emblémáját a Hajdú Gabona zRt., miután a romániai Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék jogerős döntést hozott a védjegybitorlási perében.

Ismét használhatja régi, jól ismert csikós emblémáját a Hajdú Gabona zRt., miután a romániai Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék jogerős döntést hozott a védjegybitorlási perében.A debreceni Hajdú Gabona 2015-ben polgári és büntetőjogi pert kezdeményezett az ellen a romániai érdekcsoport ellen, amelyik levédette Romániában a Hajdú Gabona liszttermékeinek jól ismert emblémáját, a Kilenclyukú-híd előtt trikolóros ostorral csergető csikós grafikát és a Hajdú Finom szavakat. Dr. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: „Elismerem, hogy elkövettünk egy óriási hibát: Magyarországon tizenhat éve van levédve a csikós védjegyünk és a Hajdú márkajelzésünk, de nem figyeltünk oda, hogy a szépen növekvő romániai forgalom mellett ezt nemzetközileg is megtegyük. 300 ezer forintból egész Európára érvényes szabadalmi oltalmat szerezhettünk volna, így azonban több mint tízmillió forintba került, hogy megvédhessünk magunkat.”

A történet

„Nálunk 2015 márciusában jelentkezett a romániai Accenture Consulting Srl-t képviselő bukaresti ügyvédi iroda azzal a ténnyel, hogy ők a csikós logó és a Hajdú Finom szavak tulajdonosai” – idézte fel az ügy előzményeit Lakatos Zoltán. – „Az említett csoport megszerezte az oltalmat nemcsak Romániára, de a spanyolországi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezeténél is levédette az emblémát egész Európára, kivéve Magyarországot, mert jól tudták, hogy itt már le van védve. Ezek után jelentkeztek nálunk azzal, hogy onnantól kezdve csak rajtuk keresztül forgalmazhatjuk a termékeinket.” A Hajdú Gabona első körben békés szándékkal állt a dologhoz, és felajánlotta, hogy árulják az általuk hozott piacokon a vállalat lisztjeit. „Ők ezt az ajánlatot elutasították mondván, hogy az összes termékünket Románia terültére csak rajtuk keresztül árusíthatjuk. Ezt mi nem fogadhattuk el, hiszen ez azt jelentette volna, hogy hátat fordítunk mindazoknak a partnereinknek, akik becsülettel kiépítették az addigi romániai piacainkat és termékeinknek jelentős forgalmat hoztak” – hangsúlyozta Lakatos Zoltán. Az ügyet a Hajdú Gabona jogi útra terelte. „Romániában feljelentettük őket, hogy rosszhiszeműen, egyszerűen lemásolva használják a Hajdú Gabona védjegyét, ami Erdély szerte ismert, hiszen már több mint tíz éve ott vagyunk a térségben, ez a társaság pedig 2015-ben jelent meg csupán.” Ugyanakkor a vállalat Magyarországon is pert kezdeményezett azon malom ellen, amelyik a hamis logójú zacskókba kerülő lisztet gyártotta.

Jó tett helyébe jót ne várj

„Én negyven éve vagyok ebben a szakmában, huszonkét évig vezettem a Magyar Gabonaszövetséget, aminek része a malomágazat is. Engem és a vállalatot ismeri az összes malmos, így el nem tudtam képzelni, hogy Magyarországon létezik olyan malom, amelyik a saját termékeit beletenné a lopott védjeggyel ellátott zacskóba, hogy Romániába szállítsa. Tragédiaként éltem meg azt, hogy a törökszentmiklósi malom volt a gyártója ennek a hamis lisztnek, olyan emberek, akiket huszonöt éve ismerek” – fogalmazott Lakatos Zoltán, aki számára nagy csalódás volt az is, hogy az egész védjegy lopási ügy kezdeményezője és gerjesztője egy nemrégiben elhunyt szenátor volt. „Én magam személyesen ismertem őt, sosem gondoltam volna, hogy a hátunk mögött megpróbálja ellopni az emblémánkat” – jegyezte meg keserűen, hozzátéve, hogy a szenátor mögött „az egyik legnevesebb bukaresti ügyvédi iroda állt, amely ellen nehéz volt harcolni, mivel nagyon komoly szakmai alapokkal rendelkeznek.”

Mások is okuljanak

Lakatos Zoltán hangsúlyozta, hogy a Hajdú Gabona számára rendkívüli hordereje volt a romániai pernek, hiszen ha nem sikerült volna megvédeni a logót, akkor az a vállalatnak a bukásához vezethetett volna. Az anyagi kár így is jelentős: 2015 decembere és 2016 decembere között havi ezer tonna volt a Hajdú Gabona erdélyi forgalomkiesése. De a magyar adóhatóság szerencsére gyorsan reagált: 2016 novemberében 54 ezer kilónyi, a hamisított logójú zacskóba csomagolt lisztet és 550 ezer darab üres zacskót foglalt le, ezzel megakadályozva a további magyarországi gyártást. Azonban erre készülve a hamisítók kicserélték a hidat egyenes vonalra, a csikós kalapját pedig kucsmára, és újra kezdődött a hamis termékek gyártása, immár Romániában. A Hajdú Gabona azonban most már időben reagált, és a spanyolországi szabadalmi hivatalnak jelezték a csalást, ezért a megtévesztő grafikát az emblémabitorlók nem tudták bejegyeztetni. Lakatos Zoltán azt tanácsolja mindenkinek, akinek fontos a saját terméke, hogy okuljon a Hajdú Gabona esetéből, és ne kövesse el ezeket a hibákat.

Átállási idő

Amíg a jogerős ítélet nem jelenik meg a Hivatalos Közlönyben, addig van egy átmeneti idő, ezalatt a periódus alatt kell alkalmazkodniuk a romániai forgalmazóknak a jogerős ítélet által teremtett jogi helyzethez. „Mi nagyra becsüljük azokat a partnereinket, akik kitartottak mellettünk és a termékeink mellett. Továbbá nincs szándékunkban beperelni azokat a cégeket, akik valamilyen oknál fogva a hamis termékeket árusították a per lezárásáig, hiszen sokan közülük fenyegetésnek voltak kitéve. Ezeknek a kereskedőknek szeretnénk felajánlani, hogy vásárolják a mi termékeinket tiszta lappal indulva. Azonban figyelni fogjuk a piacot, és ahol továbbra is a hamisított termékeket találjuk a polcokon, ott határozottan fellépünk, mert meg kell védenünk a Hajdú Gabona érdekeit és a csikós márkánk jó hírét.” Végezetül Lakatos Zoltán jelezte, hogy a jogilag védett, a per miatt létrehozott új termékcsaládjukat idővel szeretnék kivonni a román piacról és minden erejükkel azon lesznek, hogy a vásárlók körében régóta ismert és kedvelt csikós grafikájú Hajdú termékeket új lendülettel, kibővült választékkal és a régi megbecsüléssel ismét az erdélyi emberek asztalára tehesse a megszokott, kiváló minőségben.

(Fizetett hirdetés: H60437)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!