ERDON Helyi hírek

2018.07.03. 10:14

Gyakori hibák a beiratkozáskor

A VIII. osztályt végzettek számítógépes helyosztása csapdahelyzetet teremthet az érintettek számára, ezért érdemes odafigyelni az űrlapok kitöltésekor. Több mint 1100 magyar IX-es lesz Bihar megyében.

A VIII. osztályt végzettek számítógépes helyosztása csapdahelyzetet teremthet az érintettek számára, ezért érdemes odafigyelni az űrlapok kitöltésekor. Több mint 1100 magyar IX-es lesz Bihar megyében.

A VIII. osztályt végzett diákok számítógépes helyosztása csapdahelyzetet teremthet az érintettek és a szüleik számára, amennyiben nem tartják tiszteletben az eljárási procedúrákat. A jelentkezőknek elsősorban arra kell odafigyelniük, hogy helyesen töltsék ki a beiratkozási papírokat, és nem szabad megfeledkezniük arról sem, hogy a helyosztást követően visszaigazolják továbbtanulási szándékukat az iskolának. Az űrlapokat a tanintézetekben lehet beszerezni. Sok jótanuló úgy véli: mivel magas jegyei voltak, elég, ha kevés középiskola kódját jelöli meg. A gyakorlat azonban azt mutatja: tanácsos minél több tanintézetet megnevezni, a preferenciák sorrendjében, mert néha még a 9,20-as jegyátlag sem garancia arra, hogy az óhajtott iskola felveszi a “felvételizőt”. A szülőknek ugyanakkor ügyelniük kell arra, hogy a választás mögött reális, a gyermekek valódi képességein alapuló döntés álljon, s ne csupán azért válasszon a végzős egy iskolát, mert a barátai vagy az osztálytársai közül többen így határoztak. Egy másik gyakori hiba, hogy a felvett diákok közül sokan nem mennek beiratkozni, s ezért elveszítik a megszerzett helyeiket. Jó ellenőrizni azt is, hogy az előző évben milyen jegyátlaggal lehetett bejutni a kiszemelt líceumba.

Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes az Erdon.ro-nak azt nyilatkozta: a következő tanévben várhatóan több mint 1100 magyar kilencedikes fogja elkezdeni felső tagozatos tanulmányi éveit. Amúgy 40 diákkal többen végeztek, mint tavaly, de ez nem jelenti azt, hogy a kilencedikben is többen lesznek, mert még hátravannak az őszi pótvizsgák. A számítógépes helyosztás dátuma július 9-e.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!