ERDON Helyi hírek

2018.06.25. 19:27

Sebes-Körös Völgyi Magyar Napok a hétvégén

A hétvégén, június 29. és július 1. közt a mezőtelegdi és a Bihar megyei RMDSZ közös szervezésében I. alkalommal rendezik meg a Sebes-Körös Völgyi Magyar Napokat, változatos programokkal.

A hétvégén, június 29. és július 1. közt a mezőtelegdi és a Bihar megyei RMDSZ közös szervezésében I. alkalommal rendezik meg a Sebes-Körös Völgyi Magyar Napokat, változatos programokkal.A programokat hétfő délelőtt egy váradi sajtótájékoztató keretében ismertette Grim András, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szórvánnyal megbízott ügyvezető alelnöke és Erdey Zsolt mezőtelegdi RMDSZ-elnök, kiemelve azt, hogy a lebonyolításban Szoboszlai-Gáspár István mezőtelegdi református lelkipásztor, megyei önkormányzati képviselő is részt vesz.

Grim András hangsúlyozta: a cél a Sebes-Körös-völgyi magyar kultúra és regionális identitás erősítése, az RMDSZ pedig a szórványpolitikája sikereként könyveli el azt, hogy Bihar megye immár valamennyi szórványvidéken vannak Magyar Napok, hiszen ezt követően augusztusban a Rézhegység környékén, szeptember elején a Fekete-Körös völgyében, szeptember közepén a Dél-Biharban élő magyarok számára szerveznek közösségmegtartó napokat. Bihar megyében egyébként a magyarok 20 százaléka él szórványban, a Sebes-Körös-völgyében összesen körülbelül 6500 magyar lakik, Réven, Vársonkolyoson, Magyarkakucson, Élesden, Feketeerdőn, Örvénden, Mezőtelkiben, Pusztaújlakon, Mezőtelegden, Pósalakán, Köröskisjenőben, Fugyiban, illetve Fugyivásárhelyen.

Június 29-én, pénteken a helyszín Rév, ahol 16 órától néptánctalálkozó lesz: a Bihar megyei magyar néptáncegyüttesek felvonulnak a település utcán, majd fellépnek a helyi művelődési házban.

Július 1-jén, vasárnap 17 órától kórustalálkozót tartanak az élesdi református templomban, vagyis közös éneklésre lehet számítani a fugyivásárhelyi, a köröskisjenői, a mezőtelegdi, az örvéndi, az élesdi és a révi egyházi énekkarok részéről.

Családi nap

Június 30-án, szombaton Családi napot szerveznek Mezőtelegden, a sportpályán – tudatta Erdey Zsolt. 11 órától együtt főznek, mely a szándékuk szerint lehetőséget nyújt majd a beszélgetésre, egymás jobb megismerésére, ezért nem lesz verseny jellegű. 14 órakor gyermekprogramok kezdődnek (arcfestés, játszóház, bábszínház), 16 órától íjászbemutató (az érdeklődők ki is próbálhatják az íjászatot, 3–4 órán keresztül, az igényektől függően), 18 órától a Nagyváradi Ifjúsági Fúvószenekar előadása, 19 órától a mezőtelegdi Pacsirták és a borsi Galagonya néptáncegyüttesek produkciója tekinthető meg. Este két koncerttel kedveskednek a szórakozni vágyóknak: 20 órától Kristóf Katalin és Milán énekszámai nosztalgia- és nóta jellegűek, az Insecté a paródiáról szólnak. Az I. Sebes-Körös Völgyi Magyar Napok támogatója a Bihar Megyei Tanács.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!