ERDON Helyi hírek

2018.06.04. 13:18

Pedagógusbált rendez a megyei RMDSZ Nőszervezet

Hétfő délelőtt sajtótájékoztatót tartottak az RMDSZ Nőszervezet vezetői az RMDSZ nagyváradi székházában. A Sorsfordító nők című projektről és egy tervbe vett pedagógusbálról volt szó.

Hétfő délelőtt sajtótájékoztatót tartottak az RMDSZ Nőszervezet vezetői az RMDSZ nagyváradi székházában. A Sorsfordító nők című projektről és egy tervbe vett pedagógusbálról volt szó.

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke felidézte, hogy az idén az RMDSZ az 1000 év Erdélyben, 100 év Romániában elnevezésű programsorozattal igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy mi mindent tett le közösségként az asztalra a romániai magyarság kulturális, építészeti, humán stb. téren, járult hozzá az ország fejlődéséhez. Ehhez kapcsolódva, ezen belül, az RMDSZ Nőszervezet országos vezetése tavasszal úgy döntött, hogy útjára indítja a Sorsfordító nők- projektet, így próbálva meg reflektorfénybe helyezni azokat a hölgyeket, akik az elmúlt 100 esztendőben a tevékenységükkel felbecsülhetetlen értékeket teremtve befolyásolták pozitív irányba az erdélyi magyarság útkeresését.

A pályázatot április végén hirdették meg, és a 11 megyei, illetve területi (Bihar, Hunyad, Fehér, Kolozs, Szatmár, Beszterce-Naszód, Csík, Szilágy, Maros, Udvarhelyszék és Háromszék) szervezetekre bízták a jelöléseket. Összesen 20 helyszínen zajlottak és még fognak események, Bihar megyét 7 kistérségre osztották fel. Természetesen távolról se csupán 7 Bihar megyei nőnek kell köszönetet mondani, vannak még sokan mások is, akiket méltatást érdemelnek, ezért az akciót folytatni fogják. Ugyanakkor az elképzeléseik közt szerepel, hogy együttműködve a helyi RMDSZ-elnökökkel az ősz folyamán egy könyvet is megjelentessenek az ünnepelt 50-60 nőről, csokorba gyűjtve nem csak az élők, hanem a már elhunytak munkásságát is.

Ragyogó szempárok

Kéry Hajnal, az RMDSZ Nőszervezet Bihar megyei elnöke azt mondta: azért választottak több kistérségét, mert Bihar megye változatos abból a szempontból, hogy egyaránt vannak tömbmagyar és szórvány vidékek. Nagyváradon Jakabffy Emmát, Réven Juhászné Orth Ibolyát, Nagyszalontán Koszorús Erzsébetet, Érmihályfalván Kurta-Kovács Rozáliát, Micskén Hodgyai Editet, Élesden Szász Magdolnát, Belényesen Krammer Terézt tüntették ki. Az ünnepségeket megpróbálták családiassá varázsolni, mindenhol más-más volt a hangulat. Érdekes, hogy a hét hölgy közül hat pedagógus. "Hasznos támaszai a közösségüknek és a környezetüknek, ahol élnek, és többen közülük, bár már nyugdíjasok, mégis aktív életet élnek, különböző eseményeket szerveznek"- hangsúlyozta.

Székely Hajnal, az RMDSZ Nőszervezet váradi elnöke szerint sikeresek voltak ezek a találkozások, ragyogó szempárok, mosolygós arcok köszöntek vissza, látszott, hogy mindenki örvend. Körülbelül kétszáz résztvevője volt az eseményeknek, és a beszámolók felkerültek a Facebookra, így valójában sokkal többen követték nyomon a történéseket, szereztek tudomást ezekről, hiszen két hét alatt 8231-en nézték meg a posztokat.

Bál

Székely Hajnal a sajtótájékoztatón bejelentette: együttműködve a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Bihar megyei szervezetével, illetve annak elnökével, Soós Sándorral, június 30-án, szombaton Pedagógusbált szerveznek a Lotus rendezvénytermében, ezáltal is értékelve egész évi munkájukat, köszönetet mondva nekik. Kéry Hajnal és Biró Rozália ezt azzal egészítették ki, hogy Bihar megyében körülbelül 1500 pedagógus oktat magyar tagozaton, így ők valamennyien nem férnének be, ezért az önszervezésre hagyatkozva egyeztetnek az iskolaigazgatókkal, vagy aligazgatókkal, hogy egy-egy tanintézményt néhányan képviseljék.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!