ERDON Helyi hírek

2018.06.07. 21:47

Orvosi ellátás külföldön

Több ezren igényelték az idén is megyénkben az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, mely sürgősségi orvosi ellátásra jogosít fel külföldön, tájékoztat a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár.

Több ezren igényelték az idén is megyénkben az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, mely sürgősségi orvosi ellátásra jogosít fel külföldön, tájékoztat a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár.A kártya mind az Európai Unió, mind az Európai Gazdasági Térség tagországaiban sürgősségi orvosi ellátásra jogosítja fel tulajdonosát. Az okirat kiváltásához a következő iratok szükségesek: kitöltött típuskérvény – a formanyomtatványt az intézmény Borsi úti székhelyén lehet átvenni, vagy letölthető a www.cnas.ro/casbh/ honlapról; igazolás arról, hogy az illető biztosított (munkahelyi, iskolai igazolás, nyugdíjszelvény); a személyazonossági okirat másolata.

A kérvényezéshez szükséges iratokat a pénztár székhelyén, hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 8.30-tól 12.30-ig, szerdán pedig 8.30-tól 17.00 óráig veszik át. A kártyát a számítógépes rendszerbe való betáplálástól számított hét napon belül állítják ki és postán keresztül kézbesítik a feltüntetett címre. Egy évig érvényes.

A kártya nem hasznosítható Románia területén, és az említett országokban sem jogosít fel csupán sürgősségi orvosi ellátásra. Abban az esetben, ha az a személy, aki kiváltotta a kártyát sürgősségi orvosi ellátásban részesül az Európai Unió, vagy az Európai Gazdasági Térség tagországainak egyikében, de a szóban forgó időszakban már nem jogosult a kártyára, utólag vissza kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatások ellenértékét.

Sürgősségi eljárással nem állítanak ki európai egészségbiztosítási kártyát, viszont bizonyosesetekben lehetőség nyílik egy ideiglenes helyettesítő igazolás kiállítására. Ilyen eset, ha az illető nem igényelte, elvesztette, netán ellopták tőle a kártyát és sürgősségi ellátásban részesül a szóban forgó országok egyikében. Az igazolást igényelheti az egészségügyi intézmény, mely ellátásban részesíti, illetve maga az érintett is, az egészségbiztosítási pénztártól, amelyhez tartozik. Ilyen esetekben 24 óra alatt kiállítják az ideiglenes okiratot és faxon vagy e-mailen keresztül továbbítják. Mind a kártya, mind az ideiglenes okirat esetében a kérvényező adatait ugyanolyan eljárás szerint ellenőrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!