ERDON Helyi hírek

2018.06.27. 09:53

Nehéz volt a magyar írásbeli

Nem volt könnyű a magyar írásbeli, mondták az érettségizők tegnap: volt, aki mérsékelten nehéznek, volt, aki nagyon nehéznek találta a tételeket. Amúgy a megmérettetés gondok nélkül zajlott.

Nem volt könnyű a magyar írásbeli, mondták az érettségizők tegnap: volt, aki mérsékelten nehéznek, volt, aki nagyon nehéznek találta a tételeket. Amúgy a megmérettetés gondok nélkül zajlott.

A tanfelügyelőség szóvivőjétől kapott információk szerint a hat vizsgaközpontban, ahol tegnap anyanyelvi felmérés zajlott Bihar megyében, az 528 feliratkozott érettségiző közül 506-an jelentek meg: azok közül, akik magyar nyelvből vizsgáztak, 478-an voltak jelen és húszan hiányoztak, a szlovák nyelvből vizsgázók közül tizenketten jelentek meg, ketten hiányoztak, s jelen volt mind a tizenhat érettségiző, aki német nyelvből vizsgázott. Senkit nem zártak ki és különleges esetek sem adódtak.

„Nemigen értettem”

Az Ady Endre Líceumban vizsgázók között volt, aki már negyed tizenkettőkor kijött, de a többség fél tizenkettő után hagyta el a vizsgatermet. Egyesek szerint „lehetett volna könnyebb, de azért nem volt túlságosan nehéz sem”, mások viszont kifejezetten nehéznek tartották a tételeket, különösképp az első pontot: ennek során Nagy László Ki viszi át a szerelmet című versét kellett elemezniük. „Nemigen értettem a verset, csak találgatni tudtam, nagyon nehéz volt elemezni” – mondta az egyik érettségiző. „Én a romántól féltem leginkább, de ez nehezebb volt” – mondta egy másik. Azok, akiket megkérdeztünk, egyértelműen nehezebbnek tartották ezeket a tételeket azoknál is, amelyeket a szimuláláson kaptak.

Második tételként egy olyan szöveget kaptak, mely két álláspontot taglalt: az egyik a könyvek és a hagyományos olvasás szerepét hangsúlyozta ki, a másik pedig az internet és a gyors információszerzés mellett foglalt állást. Ennek alapján egy tíz-tizenöt mondatos érvelő szöveget kellett írniuk, az „okos kütyük” előnyeiről és hátrányairól. A harmadik pont során pedig egy tanult epikus mű szereplőjének önfeláldozásáról kellett egy kétoldalas fogalmazást írniuk. Többek között A kőszívű ember fiai, a Szigeti veszedelem, vagy a Pacsirta című művek, illetve a Margit-legenda közül választhattak, de akadtak, akik Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényét vették alapul.

A mai nap folyamán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, azaz matematikából vagy történelemből vizsgáznak az érettségizők, holnap pedig a szak szerinti választott tantárgyból zajlik az írásbeli. Az első eredményeket július 4-én, 12 óráig függesztik ki, s aznap 12 és 16 között lehet óvásokat benyújtani, a végső eredményeket pedig július 9-én teszik közzé.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!