ERDON Helyi hírek

2018.06.30. 11:52

Naív festők műveit állították ki

A Népi Kultúra Megőrzésének és Népszerűsítésének Bihar Megyei Központja, a Körösvidéki Múzeum, a Bihar Megyei Turisztikai Központ és a megyei önkormányzat közös szervezésében június 28-án, csütörtökön délután nyitották meg a I. Nemzetközi Naív Művészeti Szalont a múzeum új, Rulikowski utcai székhelyén.

A Népi Kultúra Megőrzésének és Népszerűsítésének Bihar Megyei Központja, a Körösvidéki Múzeum, a Bihar Megyei Turisztikai Központ és a megyei önkormányzat közös szervezésében június 28-án, csütörtökön délután nyitották meg a I. Nemzetközi Naív Művészeti Szalont a múzeum új, Rulikowski utcai székhelyén.Az esemény illeszkedett abba a rendezvénysorozatba, mellyel Nagy-Románia létrejöttének centenáriumát ünneplik. A kiállításon 13 országból származó 47 művész 93 alkotása tekinthető meg, többek között spanyolországi, németországi, magyarországi, szerbiai, lengyelországi, görögországi, izraeli és romániai alkotók mutatkoznak be a váradi közönség előtt.. Avernisszázson felszólaltak dr. Aurel Chiriac múzeumigazgató és a többi társszervező képviselői, az alkotásokat Ion Parhon műkritikus méltatta.

Megemlékezve a román naiv festészet úttörőiről, a kulturális intézmény vezetője úgy fogalmazott: a közvélekedéssel ellentétben a naiv festők nem valami „retardált”, hozzá nem értő amatőrök vagy senkik, hanem olyan festők, akik őszintén és autodidakta módon képzik magukat.

A kiállítás július 28-ig látogatható a múzeum nyitvatartása szerint, belépőjegy felnőtteknek 8 lej, négy éven felüli gyerekeknek, diákoknak és nyugdíjasoknak 4 lej.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!