ERDON Helyi hírek

2018.06.06. 11:12

Bankkártyával is lehet majd jegyet váltani

Maximum 45 napon belül a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) összes járművére, mintegy száznyolcvan villamosra és autóbuszra felszerelik a bankkártyával működő jegyautomatákat, ezt követően pedig bankkártyával is lehet majd jegyet váltani.

Maximum 45 napon belül a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) összes járművére, mintegy száznyolcvan villamosra és autóbuszra felszerelik a bankkártyával működő jegyautomatákat, ezt követően pedig bankkártyával is lehet majd jegyet váltani.

 

A bankkártyás jegyvásárlással kapcsolatos információkról Romeo Nica, a HKV gazdasági igazgatója számolt be a tegnap tartott sajtótájékoztatón. Ő elmondta: minden járműre két automatát szerelnek fel. A berendezésben van egy nyomtató, a bankkártya közelítésekor a szerkezet levonja a három lejt a kártyáról, amennyibe egy ilyen módon vásárolt jegy kerül, és kinyomtatja a jegyet. Egy bankkártyával több jegyet is lehet venni, ez esetben annyiszor kell odaközelíteni a bankkártyát és a jegyet kiváltani, ahány utasnak akar a kártyatulajdonos jegyet venni. A számlához hasonlító jegy az érvényesítéstől számított egy órán át érvényes és csak az adott járműre, tehát ezalatt az idő alatt nem lehet átszállni a jeggyel egy másik villamosra, illetve autóbuszra, a szelvényen ugyanis megjelenik a jármű száma, illetve szerepel rajta egy négy számjegyű kód, ami megegyezik a bankkártya kódjának utolsó négy számjegyével. Az ellenőrzés során az utasnak fel kell mutatnia mind a jegyet, mind pedig a bankkártyát, a HKV így akarja elkerülni azt, hogy a kinyomtatott jegyet leszálláskor az utas odaadja másoknak, akik így ingyen utaznának.

Érintés nélküli

Romeo Nica hangsúlyozta, hogy csak érintés nélküli kártyákkal lesz használható a jegyautomata, amit eleve így gyártottak, másrészt az automatákat üzemeltető Román Kereskedelmi Bank (BCR) is azt jelezte a HKV-nak, hogy a bankok amúgy is már csak ilyen kártyákat adnak ki, és egy éven belül mindenkinek érintés nélküli kártyája lesz, tehát olyan, amellyel száz lejes értékig a PIN kód beütése nélkül, pusztán a kártyának a leolvasóhoz közelítésével is lehet tranzakciókat végezni. A jegyautomatához néhány centiméteres közelségbe kell vinni a kártyát, úgyhogy nagyon kevéssé valószínű, hogy az automata a mellette elhaladó utasok bankkártyájáról leszívja a pénzt. Az automata internettel működik, és ha nincs jel, akkor nem lehet vele jegyet váltani, mondta Romeo Nica, hozzátéve, hogy a városban nagyon jó a lefedettség, csak két olyan pontja van Nagyváradnak, ahol gyenge a jel.

Sínépítés

Adrian Revnic, a HKV műszaki igazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón a vállalat nagyszabású beruházásairól számolt be. Még ebben a hónapban aláírják a villamossín-bővítési beruházásról szóló 69 millió lejes beruházási szerződést. A versenytárgyalást az Abed Nego, a Mari-Vila és az Aquacons cégek társulása nyerte meg. Az igazgató reményei szerint már idén ősszel el lehet kezdeni a Vitéz (Decebal), az Aradi út és a Teleki (Városháza) utca kereszteződésében az összekötő villamossíneket. Azt követően az Aradi út-Făgărașului-Atelierelor utca nyomvonalon a villamosremízig építik ki a villamosvonalat a munkálatok megkezdésétől számított két év alatt. Revnic bejelentette, hogy szintén ebben a hónapban újítják meg villamosparkot, ugyanis a HKV húsz új járművet vásárol. Emellett folytatódik a használt villamosok behozatala is Berlinből. A múlt héten megérkezett újabb öt villamos, június 11-én jön még öt, és június végéig megérkezik mind a húsz használt villamos. Elhangzott továbbá, hogy a használt villamosok vásárlása során a vállalatnak maradt egy hatvanöt ezer eurós megtakarítása, ebből a pénzből vásárolják meg a nyitott tetejű használt turistabuszt, amely Nagyvárad turisztikai nevezetességeit járja végig meghatározott időpontokban. Revnic elmondta azt is, hogy megkezdték a tárgyalásokat a bihari, a szentandrási és a fugyivásárhelyi önkormányzatokkal a váradi közszállítási szolgáltatások kiterjesztéséről ezekre a településekre is. Erre azt követően lesz lehetőség, hogy Szentandrás és Fugyivásárhely között hamarosan felépül, illetve megújul egy-egy összekötő út, és Bihar is már hosszabb ideje jelezte, hogy szívesen együttműködne a HKV-val. Az első HKV-járatok 2019-ben közlekedhetnének Fugyivásárhelyre és Szentandrásra, de Bihar településre már az idén is közlekedhetnének a HKV járatai, ha teljesülnek bizonyos feltételek.

Jegyárak

A jegyvásárló bódéknál öt lejért lehet két utazásra érvényes jegyet venni, a bankkártyás automatánál és a villamosmegállókban elhelyezett jegyautomatáknál három lejbe kerül egy jegy, az sms-ben vásárolt utazás ára 0,65 eurócent plusz áfa. Mircea Pop vezérigazgató elmondta, hogy mintegy negyvenezer sms érkezik a HKV-hoz havonta, és valószínűleg az utasok egy része az sms-ről áttér majd a bankkártyás jegyvásárlásra.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!