ERDON Helyi hírek

2018.06.07. 08:52

A mese mindennek az origója

Szerda délután Vincze Melinda magyartanárnő hétpróbás mesevetélkedőt szervezett ötödikeseknek a Szacsvay Imre Általános Iskolában. A csapatoknak 1-1 jelenettel is készülniük kellett.

Szerda délután Vincze Melinda magyartanárnő hétpróbás mesevetélkedőt szervezett ötödikeseknek a Szacsvay Imre Általános Iskolában. A csapatoknak 1-1 jelenettel is készülniük kellett.Jó hangulatban kezdődött és folytatódott az a mesevetélkedő, melyet Vincze Melinda tanárnő szervezett ötödikeseknek a Szacsvay Imre Általános Iskola tornatermében azon Csukás István-i gondolat jegyében, miszerint „a mese mindennek az origója. Gyakorlatilag ebből származik minden irodalmi műfaj. Az is, amikor az ősember a szikla falába karcolta a barlangrajzokat. Ezzel elmesélte, hogyan ejtette el a vadat. Mert amit ábrázolni tudok, amit el tudok mesélni, azt birtokba is veszem”.

Hét, ötfős csapat mondott igent a versenyfelhívásra, négy a házigazda tanintézetet, kettő az Ady Endre Líceumot, egy a paptamási 1. számú általános iskolát képviselte. Előzetesen tíz mesét kellett elolvasni, melyek közt volt népmese, Móra-regény és Andersen-mese is, vagy például Lázár Ervinnek A Négyszögletű Kerek Erdője. Azsűriasztalnál pedig három tanárnő foglalt helyet: Nagy Enikő a Iosif Vulcan Főgimnáziumból, Coroianu Ágnes a 11. számú Általános Iskolából és Kovács Enikő a Szacsvayból.

Hét próba

Tulajdonképpen hét próbából állt a megmérettetés, plusz a gyerekek által bemutatott egy-egy jelenetből. Zanzásított információk alapján ki kellett találni, melyik meséről van szó (A fiatalember rájön, hogy az őrző-védő szolgálat csupa öröm, és az elveszített kincs keresésére indul. Vagy: a két fiatal ébredező szerelmét egy harmadik meggátolja, és utazásra kényszeríti a vitézt); a Négyszögletű Kerek Erdő nyolcszereplőjét rejtette a Betűtenger, az áthúzások után pedig kimaradt aegyik szereplő, akit meg kellett nevezni; a keresztrejtvény megoldásának kulcsa a csicseriek egyik jellemvonása volt; a Betűvadászat kimaradt betűiből egy híres, nem magyar meseíró nevét kellett kirakni; igaz/hamis feladvány; szövegalkotás (újságíró vagy a Tündér Híradó című lapnál, írj cikket valamelyik mese „szenzációs eseményéről”); puzzle.

A nyeremények könyvek és édességek voltak, a rendezvényt támogatta a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), a Posticum és Szacsvay-iskola szülőbizottsága.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!