ERDON Helyi hírek

2018.05.14. 12:54

Négy asszisztenst jutalmaztak idén

Három Bihar- és egy Szatmár megyei asszisztenst jutalmaztak pénteken a dr. Mózes Károly díjjal. A díjakat többek között Sorina Pintea egészségügyi miniszter adta át.

Három Bihar- és egy Szatmár megyei asszisztenst jutalmaztak pénteken a dr. Mózes Károly díjjal. A díjakat többek között Sorina Pintea egészségügyi miniszter adta át.

 

A pénteki eseményt a Bihar Megyei Egészségért Alapítvány szervezte meg partnerségben a Partium Alapítvánnyal és az Asszisztensek és Bábák Országos Rendjének Bihar Megyei Fiókszervezetével, a nagyváradi önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács támogatásával. A pénteken délután öt órától a váradi városháza nagytermében megrendezett díjátadón először felszólalt Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, majd Gheorghe Carp a nagyváradi megyei kórház igazgatója, Ioan Mihaiu, Bihar megye prefektusa, Cseke Attila szenátor, a Mózes Károly Díj ötletgazdája, Sorina Pintea szakminiszter, Aurel Mohan, a Bihar Megyei Egészségért Alapítvány elnöke és Iuliana Busuiog, az Asszisztensek és Bábák Országos Rendjének Bihar Megyei Fiókszervezetének elnöke, Marius Medrut, a Belügyminisztérium egészségügyi igazgatóságának a vezetője, valamint Mózes Gábor orvos, Mózes Károly fia. A beszédek során többen kiemelték dr. Mózes Károly szakmai és emberi érdemeit, előbbiek közé tartozott a világháború utáni Romániában a nővérképzés tekintetében országos referenciaként működő nagyváradi, Mózes Károly alapította nővérképző iskola, valamint Mózes Károlynak a betegápolás módszertanát taglaló pedagógiai műve, amely hatvan éve a legfontosabb hivatkozási alap ebben a témában. Mózes Károly emberi erényei között említették meg a felszólalók az empátiát, a beteg embereken való segítség soha nem lankadó szándékát, az alaposságot stb. ,ezért ez a díj egyúttal tisztelgés Mózes Károly előtt is

Díjazottak

Az első kitüntetett Rodica Mariana Cristea volt, aki a Félix-fürdői rehabilitációs kórházában dolgozik, továbbá az Asszisztensek és Bábák Országos Rendjének Bihar Megyei Fiókszervezetének alelnöke, évente átlagban 1900 páciense van, emelte ki róla Ramona Suciu a kórház igazgatója. A második díjazott Samarjai Irén, nyugalmazott asszisztensnő volt, aki annak idején segített Mózes Károlynak a Betegápolás módszertana című referencia munka megírásában. Samarjai Irén a nagyváradi gyermekkórházban dolgozott nyugdíjazásáig, és vallotta, hogy empátia nélkül nem lehet ezt a hivatást űzni, mert a beteg ember a legkiszolgáltatottabb ember, és ez független gazdagságtól, társadalmi státusztól. A harmadik díjazott Nicoleta Mladin, a nagyváradi Avram Iancu katonai kórház asszisztense volt, aki Szomáliában és Angolában teljesített missziói nyomán érdemelte ki ezt a kitüntetést. Beszédében Mladin emlékeztetett arra, hogy Szomáliában a páciensek nyolcvan százaléka a civil lakosság köréből került ki. Szolgálatának ideje alatt 107 gyerek született és sok szülő tisztelete és hálája jeléül román keresztnevet adott gyermekének. Végezetül Mladin mindenkinek azt kívánta, hogy lehetőleg békében dolgozzanak és teljesítsék kötelességüket. A negyedik díjazott a hagyományokhoz híven nem Bihar megyei volt: ezúttal Szabó Erzsébet, a Szatmár megyei Tasnád település kórháza gyerekosztályának a dolgozója kapta a díjat. Mint a kitüntetett elmondta, a kórház nagyon sok elhagyott gyerekkel foglalkozik, nem csak ápolják és gyógyítják őket, de vigyáznak is rájuk, amíg nem sikerül állami gondozásba vagy nevelőszülőkhöz adni őket. A díjátadás végén Sorina Pintea kiemelte, hogy ezzel a díjjal a felkészültséget jutalmazzák, majd kiemelte, hogy az egészségügyi rendszerben az asszisztensek ugyanolyan fontosak, mint a rendszer jól látható személyiségei.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!