ERDON Helyi hírek

2018.05.25. 09:57

Megszűnnek az illemhelyek?

A nagyváradi nyilvános illemhelyek megszüntetését tűzte ki célul Ilie Bolojan polgármester.

A nagyváradi nyilvános illemhelyek megszüntetését tűzte ki célul Ilie Bolojan polgármester.Egy első lépésként a helyi tanács csütörtöki ülésén megszavazták, hogy a Közterület-fenntartó Zrt. a város javára lemond az említett létesítményekről, mivel az intézmény indoklása szerint nagyon rossz állapotban vannak, ezért nem tudják tovább működtetni ezeket. Egy következő lépésként – amint az a tanácsülés előtti sajtótájékoztatón a polgármester elmondta – egy olyan szabályzatot dolgoznak ki, s bocsátanak majd közvitára, majd szavazásra, amely szerint a vendéglők, kocsmák kötelesek lesznek egy megállapított tarifa ellenében engedni, hogy a járókelők betérjenek használni a mosdót, illemhelyet, akkor is, ha nem fogyasztanak semmit. Mindennek az oka: a közvécék működtetése nem kifizetődő, mindegyikhez külön alkalmazottra van szükség, ezenkívül a legtöbb nyilvános illemhely alagsorszerű létesítmény, ahová sokan nem szívesen térnek be, ahhoz pedig, hogy szebbé tegyék ezeket, nagy anyagi ráfordításra lenne szükség. A tervek szerint egyes nyilvános illemhelyek mégis megmaradnak majd, azok, amelyek olyan városrészeken vannak, ahol nincsenek vendéglátóipari egységek.

A csütörtöki tanácsülésen több felvetés is elhangzott mindezzel kapcsolatban – volt, aki kifejtette, hogy az illemhelyek mellé csecsemőgondozásra és szoptatásra való területeket is el kellene különíteni, Kis Gábor RMDSZ-es helyi tanácsos pedig emlékeztetett arra, hogy a törvény fogyatékosok számára felszerelt illemhelyek létesítését teszi szükségessé. A tervezetet végül öt ellenszavazat és négy tartózkodás mellett megszavazták a tanácsosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!