ERDON Helyi hírek

2018.05.31. 13:06

J. S. Bach-est a filharmóniában

Mestereket jellemző nyíltsággal beszélt szerdán a filharmóniabeli koncert beharangozó tájékoztatóján Ilarion Ionescu-Galaţi karmester.

Mestereket jellemző nyíltsággal beszélt szerdán a filharmóniabeli koncert beharangozó tájékoztatóján Ilarion Ionescu-Galaţi karmester. Tart a fiatalítás a Nagyváradi Filharmóniánál. Erről is szó esett a csütörtöki koncertet beharangozó szerdai sajtótájékoztatón. Ezúttal a meghívott karmester, Ilarion Ionescu-Galaţi hozta fel a témát, jelezve, hogy jó irányt vél látni a váradi intézménynél e tekintetben. Hozzátette: ezzel párhuzamosan viszont az országban és szerte e világban is egyre nagyobb gond a fiatalítás, a zenekarok utánpótlása. Szerinte azért, mert gond van a képzéssel, „a konzervatóriumok sem a végzettek tudásának minőségében, se mennyiségben nem tudnak lépést tartani az igényekkel”. Úgy véli, pár éven belül sokfelé egyszerűen nem lesznek olyanok a zenekarokban, akik egyes hangszereket értően meg tudjanak szólaltatni, példaként említette többek között az oboát.

A mester más szempontból is megdicsérte ugyanakkor a váradi filharmonikusokat. Így fogalmazott: „Váradon maradt a színvonal. Míg például itt, a térségben mondjuk nagyon visszaesett már Aradon.” Aztán hozzátette, hogy szerinte általában világszerte is romlóban van a színvonal, „mert az értő zenészek hiánya mellett az is van, hogy nagyon sokba kerül egy jó zenekar fenntartása, a hangszerek beszerzésétől az összes járulékos költségig”.

Műsor és művészek

A mai, 19 órakor az Enescu-Bartók hangversenyteremben kezdődő hangverseny J. S. Bach-est lesz. Műsoron: J. S. Bach – 3., G-dúr brandenburgi verseny, BWV 1048; 4., G-dúr brandenburgi verseny, BWV 1049; J. S. Bach-L. Schinina: Ciaccona a d-moll partitából, BWV 1004; J. S. Bach-L. Stokowski: d-moll toccata és fúga, BWV 565.

J. S. Bach (1685–1750) német zeneszerző, orgonista, hegedűművész, zeneszerző, a zeneművészet kiemelkedő egyénisége, a protestáns egyházi zene jeles képviselője volt. Hatása a zenekultúrára felmérhetetlen. Művei mély intellektuális tartalmuk és tanító jellegük miatt zeneszerzők nemzedékeire hatottak. A koncert első felében a 3. és 4. Brandenburgi versenyt hallhatja tehát a nagyérdemű: az avatott tolmácsolásra minőségi garancia Nagy Kálmán koncertmester, valamint Foica László és Nagy Éva fuvolaművészek neve.

A koncert folytatásában Bach szólóhangszerre írt műveiből készült zenekari átiratok lesznek hallhatók. Az öt tételből álló szólóhegedűre írt d-moll Partitát Bach valószínűleg 1717 és 1720 között írta. A legtöbbször önálló műként, a Partita többi részeitől külön előadott Ciaccona ezen az estén Luigi Schinina zeneszerző hangszerelésében lesz hallható. Az eredetileg orgonára komponált d-moll toccata és fúga Walt Disney Fantasia című, 1940-ben bemutatott filmjében szólalt meg először zenekaron a 20. század egyik legendás karmestere, Leopold Stokowski (1882–1977) grandiózus átiratában és vezényletével, sőt mi több: szereplésével.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!