ERDON Helyi hírek

2018.05.07. 09:45

Ismét barangoltak EUrópában

Tizennegyedik alkalommal szervezték meg a harmadikosoknak szóló Barangolás EUrópában című vetélkedő országos döntőjét, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.

Tizennegyedik alkalommal szervezték meg a harmadikosoknak szóló Barangolás EUrópában című vetélkedő országos döntőjét, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.

Tankó Zita főszervező, majd Konrád Erzsébet-Katalin iskolaigazgató köszöntötte szombat délelőtt a tizenhárom megyéből összesereglett gyerekcsapatokat, majd Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes kívánta azt, hogy a zsűrinek nehéz munkája legyen, vagyis annyi jó válasz szülessen, hogy nehéz legyen kiválasztani a legjobbakat. Később Tankó Zita bemutatta a zsűrit, majd szólt arról is, hogy Mátyás-király éve lévén, ezúttal a résztvevő gyerekeknek kódexeket kellett készíteniük, s igen szép munkák érkeztek, ezek egy részét meg is lehetett tekinteni a díszteremben.

Hamarosan elkezdődött a verseny: a gyerekeknek először a különböző nyelveken elmondott köszönések alapján kellett a nyelvet azonosítaniuk, később Mátyás-királlyal kapcsolatos szólások, közmondások ismeretéről adtak számot. Zenei aláfestésként többek között az Eurovíziós Dalfesztivál győztes számai szóltak.

Kevéssel később a gyerekek átmentek a díszteremből az iskola termeibe, nevezetesen a Feketeleves, a Feketelista, valamint a Feketéből feketébe elnevezésű termekbe, ahol érdekesnél érdekesebb feladatok vártak rájuk: többek között különböző országok hagyományai szerint kellett megteríteniük, illetve földrajzi ismereteikről kellett számot adniuk, „a Fekete-erdőtől a Fekete tengerig”.

Értékeink

Amint a verseny kitalálójától, Tankó Zitától megtudtuk, a vetélkedő abból az elgondolásból jött létre, akkor, amikor Románia még nem volt EU-tagország, hogy a gyerekek ismerjék meg szűkebb hazájukat és egyben a körülöttük lévő világot, tudják meg, miért jó Európához tartozni, de úgy, hogy közben felmutassuk saját értékeinket. A harmadik-negyedik osztályosok nagyon fogékonyak, ekkor kezdik tanulni a történelmet, a földrajzot, fontos számukra, hogy megtanuljanak egységben gondolkodni, úgy, hogy túllépjék a tantárgyak kereteit. A versenyre évről évre egyre többen jelentkeztek, rendszerint minden magyarok lakta megyéből jönnek résztvevők. A döntőt két másik szakasz előzte meg, a háttéranyagot a Napsugár folyóirat biztosította.

Akárcsak a korábbi alkalmakkor, a versenyt követően a gyerekcsapatok ellátogattak a nagyváradi római katolikus székesegyház múzeumába, ahol alkalmuk volt megtekinteni Szent László hermáját, s városnéző sétán is részt vettek. Délután, a díjkiosztás előtt az iskolában megtekintették a Mátyás király igazmondó juhásza című színdarabot, az iskola színjátszócsoportjának előadásában.

Díjkiosztás

A díjkiosztó ünnepséget Tankó Zita főszervező nyitotta meg, kihangsúlyozva: nagy öröm, hogy a vetélkedő ebben az évben bekerült a Varadinum rendezvénysorozatba, hiszen a vetélkedő egyik fő célja saját értékeink felmutatása, azok megbecsülésére való nevelés. Ezt követően dr. Pető Csilla, az értékelő bizottság elnöke szólt a gyermekek teljesítményéről. Az eredményhirdetés előtt Tankó Zita megköszönte a számos támogató önzetlen segítségét, kiemelve a Varadinum Kulturális Alapítvány által nyújtott támogatást. Konrád Katalin iskolaigazgató zárószavai után a jelenlévők csoportképet készítettek. Az esemény médiatámogatója a Bihari Napló volt.

Eredmények

A legjobban a szilágysomlyói Felfedezők csapata teljesített, a csoport tagjai nyáron a kolozsvári Napsugár gyermeklap által szervezett illyefalvi hagyományőrző, történelmi táborba hivatalosak. A második helyezett a kolozsvári Barangolók, a harmadik pedig a szamosardói (Máramaros megye) Kalandorok csapata lett. Dicséretben részesültek a nagyváradi Méhek és Utazók, valamint a Kovászna megyei Ozsdolai Gyémántok csapat. Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat partiumi vezetője két különdíjat ajánlott fel: a budapesti gyermeknapi rendezvényeken való kétnapos részvételt a nagyváradi Szent László Római katolikus Teológiai Líceum EU Fotósok, valamint a nagyváradi Szacsvay-iskola Méhek csapat nyerte; szintén ezen a gyermeknapi rendezvénysorozaton vehetnek részt a kolozsvári Barangolók és a szamosardói Kalandorok, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Hargita megyei szervezete jóvoltából. Napsugár-különdíjban részesült a besztercei Atlantisz és a Brassó megyei négyfalusi Barangolók csapata. A legtávolabbról érkezett gyimesbükki Kutakodók (Bákó megye) csapata Szitakötők-díjban részesült.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!