ERDON Helyi hírek

2018.05.02. 14:05

Európai Zenei Fesztivál lesz Váradon

Együttműködve kulturális és egyházi intézményekkel a nagyváradi önkormányzat 2018. június 19-24. között harmadik alkalommal szervezi meg az European Music Open fesztivált több helyszínen.

Együttműködve kulturális és egyházi intézményekkel a nagyváradi önkormányzat 2018. június 19-24. között harmadik alkalommal szervezi meg az European Music Open fesztivált több helyszínen.

Az együttműködő partnerek szerda délben sajtótájékoztatót tartottak a városháza dísztermében.

Mihai Jurcă, az önkormányzat által működtetett Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület vezetője (APTOR) arra hívta fel a figyelmet: az idei, hat napon keresztül zajló fesztivál több újdonsággal is várja az érdeklődőket, például két olyan nap is lesz, június 22-e és 23-a, amikor két-két rendezvényt is szerveznek, valamint új helyszínekkel bővül, ugyanis bekapcsolódik a Szent Miklós görögkatolikus katedrális, az Independenței/Kossuth utcai Cion temploma neológ zsinagóga, a vár és a Körösvidéki Múzeum új székhelye is.

Alexandru Badea tenorénekes, fesztiváligazgató, ötletgazda úgy fogalmazott: örül annak, hogy az elképzelése életképesnek bizonyult, sőt meggyőződése, hogy majdan a komolyzene szempontjából azt fogja jelenteni Nagyvárad Romániának, ami Salzburg Ausztriának.

A kínálatban szerepelnek: kiállításmegnyitó, könyvbemutatók, operarészletek, gyerekkórusnak a fellépése, flamenco est és madrigál koncert. Két váradi származású művész is fellép majd, éspedig a római katolikus Székesegyházban Kele Brigitta és Maria Popa.

Dr. Aurel Chiriac múzeumigazgató kifejtette: június 19-én, kedden 18 órakor "A festett alkotásai 1963-2017" címmel Ion Grigorescu festőművész műveiből nyílik kiállítás a Körösvidéki Múzeum új székhelyén, mellyel tulajdonképpen folytatódik az a sorozat, hogy kortárs művészek alkotásait teszik közszemlére. Ion Grigorescu a Prolog csoport tagja, több mint 300 csoportos és 42 egyéni tárlata nyílt az évtizedek folyamán bel- és külföldön. Képei megtalálhatóak a New York-i MoMa-ban, a párizsi Pompidou Kulturális Központban és a londoni Tate Galériában. 1945-ben született Bukarestben, a rendszerváltás előtt bírálta a kommunista rendszert, napjainkban pedig a fogyasztói társadalmat kritizálja.

Victoria Balint, a Regina Maria Színház Iosif Vulcan társulatának művészeti titkára három olyan eseményről beszélt, melyek a színházban lesznek. Június 22-én, pénteken 19.30 órától egy flamenco est keretében "Cervantest keresve" címmel lép színpadra José Castro Romero és együttese, aki a világ élvonalába tartozó flamencotáncos. Az előadásában- mely a félelem, az igazságtalanság és a közömbösség elleni harcról, illetve a szabadságszeretetről szól- keverednek flamenco, kortárs tánc- és színházi elemek. Június 23-án, szombaton 19 órától Cătălin Ștefănescu, a TVR szerkesztője beszélget George Petean baritonénekessel, majd június 24-én, vasárnap 19 órától a fesztiválzáró gálán a Marin Constantin Madrigál Nemzeti Kamara Kórus ad koncertet, Ungureanu Anna vezényletével.

Programok

Erdei Anitától, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség vallásturisztikai referensétől megtudtuk, hogy június 21-én, csütörtökön 19 órától a Székesegyházban a Nagyváradi Állami Filharmónia ének- és zenekara lép fel a tokiói Okatsu Shuya karmester vezényletével, szólistaként Kele Brigitta, Maria Popa, Hironori Jo és Johannes von Duisburg működnek közre. A műsoron részletek szerepelnek két Richard Wagner-operából, pontosabban a Lohengrin előjátéka és a Tannhauser nyitánya, valamint Anton Bruckner Te Deum című szerzeménye.

Monica Nica, a Iuliu Maniu Görögkatolikus Líceum igazgatónője arról tájékoztatott, hogy június 22-én, pénteken 17 órától a Román Rádió Gyermekkórusa koncertezik a Szent Miklós katedrálisban.

Az elhangzottakat Alexandru Badea azzal egészítette ki, hogy június 23-án, szombaton 22 órától a bécsi Harri Stojka Band ad dzsesszkoncertet a Cion temploma neológ zsinagógában. A roma származású Harri Stojka olyan világhírű zenészekkel játszott együtt, mint Jimmy Cliff, Eric Burdon, Van Morrison vagy Carlos Santana. Román könyvbemutatók is lesznek, éspedig június 20-án, szerdán 19 órától a várban (Ioan Stratan: Criminalii și crinii, Andrei Paul Zlătescu: Așa, cuvântul, Dorin Uritescu: Atlasul lingvistic al Crișanei, Călin-Andrei Mihăilescu: Afka).

A két keresztény főtemplomba a belépés ingyenes, a több programra jegyet kell váltani, ezeket néhány nap múlva kezdik el árusítani a színház jegypénztáránál és az interneten.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!