ERDON Helyi hírek

2018.05.15. 11:11

Akadályokba ütközik a házbontás

A regionális kulturális bizottság nem nézi jó szemmel azt, hogy a váradi önkormányzat le akar bontani néhány házat a Tímár (Plevnei) utcán, ezért további részleteket vár a várostól.

A regionális kulturális bizottság nem nézi jó szemmel azt, hogy a váradi önkormányzat le akar bontani néhány házat a Tímár (Plevnei) utcán, ezért további részleteket vár a várostól.

Már többször cikkeztünk arról, hogy a nagyváradi Csillagos híd helyén kétsávos közúti hidat épített a nagyváradi önkormányzat, és hogy még könnyebbé tegye a környéken az autóforgalmat, kiszélesítené a Tímár (Plevnei) utcát hat ottani ingatlan kisajátításával és lebontásával. Ez utóbbi terv ütközött a Regionális Kulturális Bizottság ellenállásába, amelyik március 26-iki ülésén a dokumentáció kiegészítését kérte a nagyváradi önkormányzattól. A további részleteket Lucian Silaghi, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság vezetője szolgáltatta lapunknak. Az intézményvezető elmondta, hogy a polgármesteri hivatal egy a jelenleginél részletesebb városrendezési tervet kell készítsen, egy olyat, ami figyelembe veszi azt a tényt, hogy védelem alatt álló épített övezetről van szó. „Gyakorlatilag ki kell derüljön az, hogy miért akarják lebontani azt a hat házat, mi okból döntöttek emellett a variáns mellett. A labda tehát most a polgármesteri hivatal térfelén pattog, amint benyújtják a dokumentációt, a regionális bizottság tárgyalni fogja a kérelmet” - fogalmazott lapunknak Silaghi. Az igazgató elárulta, hogy a Bihar, Szatmár és Máramaros megyéket magában foglaló regionális kulturális bizottság havonta egyszer ülésezik, a májusi ülése éppen ma van, de mindeddig nem érkezett a váradi polgármesteri hivataltól dokumentum-kiegészítés, és addig, amíg nincs meg erre a bizottság és az igazgatóság jóváhagyása, addig nem lehet bontani a Tímár utcán, szögezte le Silaghi. A bizottság döntése kötelező érvényű a kulturális igazgatóság számára is: a 2016-os törvénymódosítás előtt a megyei kulturális igazgatóságok jól megalapozott érvekkel felülbírálhatták a regionális bizottságok döntéseit, 2016 januárja óta azonban a bizottságok ítélete a döntő. Kérdésünkre válaszolva az igazgató elmondta, hogy a Sebes-Körös másik oldalán, a Szigligeti és az Ady Endre utcák kereszteződésében lévő gumijavító bontására megvolt a bizottság és az igazgatóság jóváhagyása.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!