ERDON Helyi hírek

2018.05.25. 09:47

Agyaggal dolgoztak kicsik, nagyok

Györfi Gábor debreceni fazekasmester vezetésével kicsik és nagyok betekintést nyertek kedden a korongozás rejtelmeibe, a Pro Familiae Alapítvány szervezésében. További foglalkozások is lesznek.

Györfi Gábor debreceni fazekasmester vezetésével kicsik és nagyok betekintést nyertek kedden a korongozás rejtelmeibe, a Pro Familiae Alapítvány szervezésében. További foglalkozások is lesznek.A Pro Familiae Alapítvány közel egy évtizede szervez korongozást gyerekeknek és felnőtteknek, s most második alkalommal Györfi Gábor fazekasmester vezetésével zajlott a foglalkozás. Kedden délelőtt a Lorántffy Zsuzsanna Gimnáziumba járó kisiskolásokból álló csoport látogatott el tanítónőjük vezetésével a Körös (Tudor Vladimirescu) u. 78. sz. alá, ahol csoportonként korongoztak és agyagfigurákat készítettek, melyeket utóbb ki is égetnek majd. Minden gyerek sorra került a korongnál, s egy-egy állatfigurát is készített.

Régi mesterség

Délután pedig felnőttek látogattak el a tevékenységre, s a fazekasmester mindegyiküket külön-külön tanította korongozni. Mint megtudtuk, ő maga Nádudvaron tanulta meg a mesterséget, az ottani népművészeti iskolában, s immár második alkalommal érkezett Nagyváradra, a Pro Familiae meghívására; a tervek szerint havonta vezeti majd ezeket a tevékenységeket. A dolgok menete a következő, tudtuk meg: először meg kell gyúrni az agyagot, hogy a szemcsék fellazuljanak és formálhatóbbak legyenek, majd fel kell csapni a korongra, mégpedig pont a közepére – és ez az egyik legnehezebb művelet. A fazék formája mindig a fejben dől el, nem menet közben. Miután az agyag rákerült a korongra, kilyukasztjuk, elkészítjük az edény alját, majd elkezdjük a felhúzást, míg henger formájú lesz – ebből formázzuk majd ki az edényünket. Mikor elkészült, metszővel levesszük és esetleg megdíszítjük földfestékkel, vagy ha nem festjük, akkor egyszerűen csak hagyjuk megszáradni, majd kiégetjük 950 fokon. Égetés után bevonjuk mázzal, ezt követően újraégetjük.

Jakabffy Emma, az alapítvány vezetője elmondta: céljuk az, hogy e hasznos és egyben kellemes időtöltés során megismertessék és megszerettessék a hagyományos, régi mesterségeket, a természetes anyagokat. A Communitas támogatásával zajló rendezvény heti rendszerességgel zajlik, általában csütörtökönként 16 órától, gyerekek és felnőttek számára, s bejelentkezések alapján lehet részt venni. A 0744.654042 telefonszámon szolgálnak további információkkal.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!