ERDON Helyi hírek

2018.05.22. 13:59

„A polgárok nyugdíj-megtakarítására akarják rátenni a kezüket”

<p lang="hu-HU"><span style="color: #000000;">„Az évszázad rablása ez”: így minősíti a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt, hogy a PSD rá akarja tenni a kezét a lakosság magánnyugdíj-pénztári megtakarításaira. Formailag „az állami nyugdíjrendszerbe emelik át” a pénzeket, a PNL szerint gyakorlatilag államosítják. </span>

„Az évszázad rablása ez”: így minősíti a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt, hogy a PSD rá akarja tenni a kezét a lakosság magánnyugdíj-pénztári megtakarításaira. Formailag „az állami nyugdíjrendszerbe emelik át” a pénzeket, a PNL szerint gyakorlatilag államosítják.

Pontosan ugyanaz készül most Romániában, mint amit Magyarországon – kormányzati többsége birtokában – már évekkel ezelőtt meghúzott a Fidesz: a lakosság teljes magánnyugdíj-pénztári megtakarítására rátenné a kezét a kormány. Nálunk a PSD-ALDE-nak van most hasonló többsége, és a terv ugyanaz: úgymond „az állami nyugdíjrendszerbe emelik át” a pénzeket, vagyis gyakorlatilag államosítják a magánnyugdíj-pénztárakban megtakarított összegeket. „Formailag bevezetik, hogy aki maradni akar a magánnyugdíj-pénztáraknál, az maradhat, de csak ha kötelezően megerősíti ezt, írásban. Közben pedig a PSD arra törekszik, hogy a magánnyugdíj-pénztárakat ki is szorítsa az országból. Ami pedig azt a lehetőséget illeti, hogy aki írásban nyilatkozik, az maradhat a magánnyugdíj-pénztárnál, az csak porhintés, hiszen majd elsumákolják a lakosság tájékoztatását, olyan időszakra teszik a nyilatkozattételt, amikor a legtöbben nem figyelnek (mondjuk nyárra), és lényegében az történik, hogy a PSD és az ALDE lenyúlja az egészet, mert olyan rosszul vezeti az országot, hogy nincs pénz, és mindenféle ilyen alantas húzással élnek” – összegzett a témában tartott nagyváradi sajtótájékoztatón Florica Cherecheș, a PNL Bihar megyei parlamenti képviselője. Hozzátette: ennek révén a PSD és az ALDE 9 milliárd eurót erőszakol át az államkasszába.

Előzmények

A PSD úgy csomagolja az ügyet, hogy szerinte úgymond választhatóvá teszik a kötelező magánnyugdíjat Romániában, így a biztosított személy döntheti el, hogy nyugdíjjáruléka teljes egésze az államnál marad, vagy egy része továbbra is átkerül a magánbiztosítókhoz. Romániában már tavaly ősz óta vita van arról, hogy mi történjen a magánynyugdíj-rendszerrel. A PSD-nél mindn esetre úgy határoztak, úgymond opcionálissá válik a kötelező magánnyugdíj. Nálunk 2007-ben vezették be a magánnyugdíj-rendszert, amely az állami nyugdíj kiegészítéseként működik. A rendszer első pillérét az állami nyugdíj képezi, a második pillérét a kötelező magánnyugdíj, amely a 35 év alattiak számára kötelező, a harmadik pillér a nem kötelező magánnyugdíj. A biztosítottak bruttó jövedelmének 5,1 százalékát utalja át az állam a második pillérbe. A módosítás ezt a második pillért érinti. Erről tehát már tavaly elkezdődött a vita, akkor a kormány úgy döntött, hogy 2018 januárjától 5,1 százalékról 3,75 százalékra csökkenti a dolgozók bruttó bérének azt az arányát, amelyet az állami nyugdíjpénztárnak át kell utalnia a kötelező magánnyugdíjalapot kezelő magánbiztosítóknak. A romániai külföldi befektetők tanácsa (FIC) szerint a kötelező magánnyugdíjak megtartása létfontosságú, hogy a biztosítottak nyugdíjba vonulásuk után is megfelelő életszínvonalnak örvendhessenek. Felidézték, hogy valamennyi becslés szerint 2040-ben demográfiai okok miatt a román állami nyugdíjrendszerre hatalmas nyomás fog nehezedni, ezért szerintük a kötelező magánnyugdíjak vehetik át ennek a tehernek egy részét. Úgy vélték, a kormánynak meg kell őriznie a jelenlegi rendszert, sőt az eredeti terveknek megfelelően 6 százalékra kellene növelnie a magánbiztosítóknak átutalt jövedelemarányt.

Akció

A sajtótájékoztatón Cherecheș bejelentette: a PNL országos tájékoztató kampányt indít a lakosság körében. Be is mutatta az elkészült szórólapokat. Ezek címoldalán ez szerepel: „Akadályozd meg a rablást! Az a pénz a te nyugdíjad.” Belül többek között az áll, hogy „Dragnea és Tăriceanu az évszázad rablására készülnek, a polgárok nyugdíj-megtakarítására akarják rátenni a kezüket”. A PNL aláírásgyűjtési karavánt is indít a magánnyugdíjak államosítása ellen, ugyanakkor a petíció online is aláírható, a pnl.ro/petitie címen. Cherecheș kiemelte: „Az érintett polgárok megnézhetik a neten is, mennyi pénzük gyűlt össze eddig magánnyugdíj-megtakarításként. Persze változó összegek ezek, de átlagosan egy-egy embernek 1500–3000 eurója van ott. Ezt venné el most a PSD. Mindenki lekérheti a saját megtakarítására vonatkozó infót, neten, a https://asfromania.ro/scr/petitiifp címen.”

Elemzés

A tájékoztatón Ilie Bolojan, a PNL megyei elnöke botrányosnak nevezte, amire a kormánypártok készülnek, hozzátéve: „ez csak egy a rengeteg káros, visszahúzó PSD-s és ALDE-s terv közül”. Gyorselemzést is bemutatott a PSD-ALDE kormányzásáról. Szerinte „e két párt állandóan az igazságügyi rendszer megbénítását célozza, saját érdekében, minden ilyen módosításuk kizárólag a bűnelkövetőknek jó, emellett állandóan duzzasztják felfelé az állami alkalmazottak számát, ami növeli a bürokráciát és a szakadékot az állami szféra és a magánszektor között, utóbbi rovására, továbbá csökken a beruházások mértéke, az esztelen kormányzásuk miatt az ország fejlesztésére nincs már pénz, ráadásul növelték a béreket, de átszabták az adórendszert, úgyhogy amit adtak, egyből vissza is vették, és az egész vezetésüket a középszer jellemzi, az államtitkárságok, meg mindenféle más fontos posztok tele vannak hozzá nem értőkkel.”

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!