ERDON Helyi hírek

2018.04.26. 17:25

Színes programok a Minden Magyar Majálisán

Immár 17. alkalommal szervezik meg a Minden Magyar Majálisa elnevezésű programkavalkádot. Ezúttal is a váradi várkert ad otthont az eseménynek május 5-én, szombaton – a részletes programot csütörtökön mutatta be a szervezők egy része sajtótájékoztató keretében.

Immár 17. alkalommal szervezik meg a Minden Magyar Majálisa elnevezésű programkavalkádot. Ezúttal is a váradi várkert ad otthont az eseménynek május 5-én, szombaton – a részletes programot csütörtökön mutatta be a szervezők egy része sajtótájékoztató keretében.

A Minden Magyar Majálisa idén is a Festum Varadinum ünnepségsorozat része, melyet immár 27. alkalommal szerveznek meg. A majálist május 5-én, szombaton tartják a nagyváradi várkertben, a családi- és gyermekprogramok sokasága várja az érdeklődőket. Az idei majálisra új designnal, új logóval és új branddel készültek, mondta el Kócza Erika szervező. Fontosnak tartották, hogy a lehetőségekhez képest idén minőségibb legyen a szervezés, éppen ezért kapott új arculatot a programkavalkád. Az esemény Facebook-oldala is éppen ezért jött létre, hogy ott a programokról részletes tájékoztatást tudjanak a szervezők közölni, az oldalt folyamatosan frissítik.

A szervezés során kifejezetten nagy figyelmet kapott az, hogy a helyi és megyei magyar közösség igényeit helyezzék a középpontba, mondta el Pető Dalma főszervező. A majálison ezúttal is képviseltetik magukat a nagyváradi RMDSZ-körzetek, valamint a helyi magyar iskolák, és más iskolák magyar tagozatai is, tette hozzá. A körzetek majálisán részt vesz mind a 10 nagyváradi RMDSZ-körzet, bográcsgulyás főzőversenyre is beneveznek. Ezzel párhuzamosan zajlik majd az iskolák majálisa, melyen 13 iskola vesz részt, ezek csapatai szintén részt vesznek a bográcsgulyás főzőversenyen, valamint egyéb programokkal is készülnek. A főzőversenyre benevezett a Belvárosi Magyar Baptista gyülekezet is. Mind az RMDSZ-körzetek, mind az iskolák saját sátrat állítanak fel, ahol tájékozódni lehet, az iskolák sátrainál tanárok, diákok mutatják be az intézményeket, iskolapszichológussal is lehet majd beszélgetni. Külön sátrat állítanak fel a Szabadság Feszt szervezői, ahol a margittai fesztiválról nyújtanak részletes tájékoztatást, valamint jegyet, bérletet is lehet venni a helyszínen. A nap folyamán nagyváradi és Bihar megyei árusok kínálják termékeiket: ételeket, italokat, édességeket, emellett egyéb programok is várják majd a gyermekeket és nemcsak: a Pusztai Farkasok Ordas Nemzetsége egy jurtát állít fel, íjászbemutatóval is készülnek, valamint részt lehet majd venni sárkányeregetésen, arcfestésen, lufihajtogatáson és más közös játékokon.

A Minden Magyar Majálisa főszervezői: Pro Rogériusz Közösségi és Kulturális Egyesület, az Ovisuli Egyesület, Czvikker Katalin és Pető Dalma, szervezői pedig Kócza Erika, Varga Friderika, Botházy Nándor és Kéry Hajnal. A rendezvény támogatója a Varadinum Kulturális Alapítvány és az Ovisuli Egyesület.

A színpadon

Az egész napos programok mellett a színpadon is zajlanak majd események, 10 órai kezdettel. Ekkor kezdődnek a magyar iskolák diákjainak fellépései, 13 órától pedig más iskolák magyar tagozatos tanulói szerepelnek. Színes előadásokkal, bemutatókkal készülnek a diákok, zenés-táncos előadások lesznek, kórusok és zenekarok lépnek fel, valamint még karate-bemutatót is lehet majd látni. Varga Friderika szervező elmondta, hogy ezek a fellépések azért is fontosak, hogy a jövendőbeli és jelen diákok és szüleik lássák, hogy egy-egy iskolában milyen extrakurrikuláris tevékenységek zajlanak, illetve, hogy a tanórákon kívül milyen izgalmas programokon vehetnek részt a gyermekek, ezzel is fejlesztve egyéb készségeiket.

Az iskolák diákjainak fellépése után, 15 órai kezdettel a 2016-os Ki Mit Tud?! verseny közönségszavazat alapján megszavazott nyertesei számára díjat és promóciós anyagot ad át Czvikker Katalin, a Ki Mit Tud?! verseny főszervezője. Az eddigi évekhez képest a promóciós anyag bővült, Európa-szerte felhasználhatják azokat bemutatkozásaik során. 9 csapat vesz át díjat, közülük 7 csapat műsorral is készül, amit a színpadon mutatnak be.

Koncertek

Rövid szünet után már kezdődik is a koncertkavalkád, melyet úgy állítottak össze, hogy minden korosztály számára kedvezzenek. 18 órai kezdettel színpadra áll Szabyest, azaz Szabó Szabolcs Achilles, magyar énekes, Youtube-személyiség, dalszerző, dalszövegíró, médiadesigner, marketingmenedzser, magyar tinisztár. 18.30-tól a népszerű Halott Pénz együttes szórakoztatja a közönséget. A három éve már hétfős élőzenekar, a hazai hip-hop színtér üde színfoltjából a legjobb élőzenés klubok és fesztiválszínpadok állandó vendégévé vált. A Valami van a levegőben a Halott Pénz eddigi egyik legsikeresebb felvétele, megjelenése óta tizennyolc millió megtekintés fölé kúszott a Youtube-on.

Este 21 órai kezdettel az Edda Művek áll színpadra, Magyarország egyik leghíresebb rockegyüttese. Az Edda Művek dallamos, gazdagon hangszerelt rockdalai és balladái főként a fiatalok társadalmi és érzelmi életével, mindennapi örömeivel, problémáival foglalkoznak. A koncertek programfelelőse a Bihar Megyei MIDESZ és Varadinum Kulturális Alapítvány.

Díszvendégek

A Minden Magyar Majálisa programkavalkád díszvendégei Nyilasi Tibor és Telek András. Botházy Nándor annak a két eseménynek a részleteiről számolt be, melyen a két díszvendég is részt vesz. 13 órai kezdettel a várkertben, a kosárpálya utáni területen a Ferencváros sportszakosztályai mutatkoznak be, a Fradi Suli program keretein belül. A Fradi Suli program tulajdonképpen a Ferencváros dicső múltjának és jelenének bemutatása és megismertetése a fiatalabb generációval, figyelemfelkeltő akciók és szórakoztató, interaktív játékok segítségével. A Fradi Suli programot már több mint 140 magyarországi és határon túli iskolában szervezték meg. A program egyik célja, hogy olyan sztárok hívják fel a gyermekek figyelmét a tanulás és a sportolás fontosságára, akik elért eredményeik által hitelesek és mérvadóak. Az itteni meghívott Telek András huszonnégyszeres válogatott, egykori labdarúgó, középhátvéd, aki 1992-ben az év labdarúgója volt Magyarországon, és a Ferencváros Torna Club (FTC) utánpótlás nevelő központjának vezetője.

A délutáni órákban, 17 órai kezdettel Nyilasi Tibor, a Ferencváros és a magyar válogatott élő legendája életét, pályafutását és sikereit mutatják be vetítéssel egybekötve, ezt követően közönségtalálkozóra is sor kerül. Nyilasi Tibort egyébként már korábban is meg lehet találni a várkertben, 12–13 óra körül érkezik, a bográcsgulyás főzőverseny zsűrijének az elnökeként lesz jelen.

A rendezvényen jelen lesz a Fradi minibusz is, körülbelül 13 órától, ahol Fradi szuveníreket lehet vásárolni.

Törő Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!