ERDON Helyi hírek

2018.04.18. 09:12

Összefogás a projektekért

Mától kezdve tíz helyszínen szervez közmeghallgatásokat a nagyváradi önkormányzat azokról a közösségi projektekről, melyek támogatást nyerhetnek a város költségvetéséből.

Mától kezdve tíz helyszínen szervez közmeghallgatásokat a nagyváradi önkormányzat azokról a közösségi projektekről, melyek támogatást nyerhetnek a város költségvetéséből.

A participatív költségvetés kapcsán tartott tegnapi sajtótájékoztatón Botházy Nándor, a nagyváradi RMDSZ ügyvezető elnöke emlékeztetett arra, hogy a március 9-én lezárult online szavazáson a váradi RMDSZ két projektje is bekerült a legjobb öt közé a polgármesteri hivatal oldalára feltöltött és versenyben maradt 42 projektből. A negyedik helyre Pető Dalma tanácsos javaslata, a várad-velencei Templom (ma Tineretului) tér felújításának a terve került 1146 szavazattal, az ötödikre pedig Kecse Gabriella tanácsos projektötlete, a hegyaljai kultúrház felújításának terve, amely 992 szavazatot kapott. Ezen kívül eredetileg tíz közvitán szavaztak volna még a polgárok a projektekről, azonban ezen változtattak és a városban működő tíz legnagyobb munkáltató székhelyén is megszavaztatják a projekteket, csakhogy nem kaptak tájékoztatást arról, hogy melyek a legnagyobb váradi munkáltatók, és arról sem, hogy mikor lesznek ezek a szavaztatások. Botházy Nándor furcsállja azt is, hogy a polgármesteri hivatal által a témában tartott sajtótájékoztatón mindig hangsúlyozzák azt, hogy a Templom tér és a hegyaljai kultúrház felújítása az RMDSZ projektjei, amit akár úgy is lehet értelmezni, hogy a polgármesteri hivatal így akar üzenni a lakosok felé, hogy ezeket a projekteket nem kell támogatni. Kiemelte, hogy a két szóban forgó projektet Pető Dalma és Kecse Gabriella váradi polgárként, nem pedig politikusként nyújtották be.

Furcsaságok

Kecse Gabriella tanácsos a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a nagyváradi RMDSZ-szervezet tíz projektet vállalt fel, de ezek közül nyolcat már indulásból elutasítottak különböző formai és tartalmi indokokra hivatkozva. „Formailag az összes projektünk megfelelő volt”, húzta alá Kecse Gabriella, megjegyezve, hogy az állva maradt negyvenkét terv közül azonban több olyan is van, amelyekkel szemben formai kifogások emelhetők. Az RMDSZ projektjeit elutasító tartalmi kifogások mindegyike megkérdőjelezhető, hiszen a döntéshozók olyan ötleteket vetettek el, mint a világháborús emlékmű létrehozása, a Kabos Endre-szobor ötlete, vagy épp az a felvetés, hogy minden iskola és óvoda elé helyezzenek ki fekvőrendőrt. Az is módfelett aggályos, hogy míg a Szacsvay Imre Általános Iskola multifunkcionális termének építésére vonatkozó tervet azzal utasították el, hogy egy iskolai projekt csak egy zárt csoport, nem pedig egy szélesebb közösség érdekeit szolgálja, addig az elfogadott projektek közül az első három éppen iskolai beruházásra vonatkozik, ilyen a Lucian Blaga iskolában egy multifunkcionális terem építésére vonatkozó terv… Az sem méltányos, tette hozzá Botházy Nándor, hogy az egyik közvitát abban az Onisifor Ghibu iskolában szervezik meg, mely maga is érdekelt egy projekttel a participatív költségvetésben. A sajtótájékoztatón részt vevők bejelentették, hogy az RMDSZ a polgármesteri hivatal által meghirdetett mind a tíz közmeghallgatásra elmegy, és arra buzdítja a környéken lakókat, és bárkit, aki a szívén viseli a város sorsát, hogy menjen el, és szavazzon a projektekre. A két említett projekt külön kategóriákban szerepel, ezért mindkettőre lehet majd szavazni. Az első két közvitát egyébkén már ma megtartják: az első délután öt órától kezdődik az 56. számú óvodában (Liszt Ferenc utca 75. szám), a második pedig este hét órától az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum dísztermében (Ghibu utca 3. szám).

A szavazás

Anca Sas Grama, a polgármesteri hivatal szóvivője lapunk érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy a ma kezdődő közvitákon azok is szavazhatnak, akik online már leadták voksukat. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy minden polgárnál kell legyen személyi igazolvány, ami alapján leadhatja szavazatát. Egy polgár egy közvitán az összes kategóriában szavazhat egy-egy projektre, de egy polgár csak egy közvitán szavazhat, illetve aki már leadta a szavazatát egy közmeghallgatás során, az már nem szavazhat majd a már említett tíz legnagyobb munkáltatónál megszervezett voksoláson még akkor sem, ha ezen munkáltatók egyikénél van alkalmazásban. Grama hozzátette, hogy kritérium továbbá a váradi lakcím is, tehát a munkáltatóknál csak a váradi illetőségű alkalmazottak szavazhatnak majd.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!