ERDON Helyi hírek

2018.04.16. 08:27

Nemzetközi robotika verseny volt

Nyolcadik alkalommal rendezték meg az elmúlt hétvégén Nagyváradon a nemzetközi Robotics Championship elnevezésű versenyt, amelyen robotok és azok alkotói mérhették össze tudásukat.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg az elmúlt hétvégén Nagyváradon a nemzetközi Robotics Championship elnevezésű versenyt, amelyen robotok és azok alkotói mérhették össze tudásukat.

A Nagyváradi Egyetem Mechatronika Tanszékének szervezésében létrejött versenynek az ERA Shopping Park adott otthont április 14–15. között. Az ország nyugati részének legnagyobb robotika versenyének számító rendezvényre 150 résztvevő érkezett nemcsak Romániából, hanem Magyarországról (Debrecenből), Mongóliából, Lettországból, Lengyelországból és Indonéziából is. A versenyen olyan távirányítás nélküli, szenzorokkal működő robotokkal lehetett jelentkezni, amelyek a tíz próba közül legalább egyet sikeresen tudnak teljesíteni. Az első napon a próbák közül a Line Follower Classic, Line Follower Turbo, Line Follower Drag Race Micro Mouse, Line Follower Lego, illetve a Mini Sumo kategóriákban indultak a versenyzők. A „Line Follower” elnevezésű próbák esetén, mint azt az elnevezés is sejteti, a robotoknak egy fehér alapon futó fekete vonal mentén kellett haladniuk, egyes pályákon a gyorsaság is számított, mint például a Turbo esetén, ahol a versenyautóra emlékeztető robotok valódi mutatványokat produkáltak a kialakított pálya plafonján is végigsuhanva. Látványos volt továbbá a Mini Sumo próba is, amelyen a robotok egymással harcoltak. Ezen a próbán indult például a Kil-A-Bytes csapat is (Kovács Gábor, Tunyogi Dávid, Borsi Lóránd – Nagyváradi Egyetem). A Micro Mouse kategóriában a robotoknak egy labirintusból kellett kijutniuk.

Fiatal versenyzők

A Line Follower Lego új kategóriának számít a versenyben, ebbe a legfiatalabb robotépítők jelentkeztek. Itt indult a mindössze 12 éves nagyváradi Caba Kevin is, aki jelenleg a Nicolae Bălcescu Általános Iskola VI. E osztályos tanulója, és már 10 éves kora óta foglalkozik programozással. TNT nevet viselő robotjával kategóriájának legjobb eredményét érte el 1 perc 25 másodperc alatti idővel.

Vasárnap a Mega Sumo kategóriában a közönség újabb összecsapásokat láthatott. A Free Style kategóriában olyan robotokat mutattak be, amelyek nem a szombati pályákhoz hasonló terepen alakítanak nagyot, a kategória tulajdonképpen gyűjtőfogalomként szolgált a „minden más típusú” robotoknak. A felhozatal tehát tényleg színes volt, így a versenyen megforduló közönség egy sokoldalú „robot-világba” tekinthetett be.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!