ERDON Helyi hírek

2018.04.23. 10:19

Magyar állami kitüntetést kapott Nagy Zoltán

Ünnepélyes keretek között adták át Nagy Zoltán matematikatanárnak a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetést péntek délután a váradi Ady Endre Elméleti Líceumban. Az esemény rendezője Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa volt.

Ünnepélyes keretek között adták át Nagy Zoltán matematikatanárnak a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetést péntek délután a váradi Ady Endre Elméleti Líceumban. Az esemény rendezője Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa volt.

Magyarország köztársasági elnöke a 2018. március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetést adományozta az Ady Endre Líceum címzetes tanárának, Nagy Zoltán matematikatanárnak. A díjátadót péntek délután tartották az iskola dísztermében jelenlegi és volt tanárok, diákok és öregdiákok jelenlétében.

Elsőként Demeter Katalin, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja köszöntötte Nagy Zoltánt és az egybegyűlteket, bemutatva a meghívottakat. Ezután az iskola diákjainak műsorát lehetett látni (Halász Dóra egy népdallal készült, Dóczi Richárd pedig Márai-verssel), majd Nagy Zoltán osztálya, a 10.E diákjai közös énekléssel köszöntötték osztályfőnöküket.

A diákok műsora után Vad Márta, az iskola igazgatónője szólt az egybegyűltekhez: „A mai nap ünnep Nagy Zoltán kollégánknak, és ünnep iskolánk közössége számára is. A Magyarország köztársasági elnöke által kollégánknak adományozott elismerés számunkra is kitüntetés. Ha a pedagógus szereti a munkáját, akkor jó pedagógus lesz. Ha szereti tanulóit úgy, mint apja és anyja, akkor jobb pedagógus lesz annál, mint aki minden könyvet elolvasott, de nem szereti sem a munkáját, sem a tanítványait. Ha pedig egyesíti önmagában munkájának és tanítványainak szeretetét, akkor tökéletes pedagógus” – köszöntötte Nagy Zoltánt az Alma Mater nevében is Vad Márta.

Példamutatás

Ezután Szilágyi Zsolt, a líceum volt diákja, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke tartotta meg ünnepi beszédét. Beszédében kiemelte: nagyon örül a döntésnek, miszerint az iskolában tartják meg a díjátadót, mivel a tanár kitüntetése az iskolát is illeti. Szilágyi Zsolt az egybegyűlteket arra kérte, hogy néma főhajtással adózzanak azon tanárok emlékének, akik már nem lehetnek közöttünk.

Laudációjában Nagy Zoltán matematika- és informatikatanár életútját mutatta be: tanítócsaládból származik, Székelyudvarhelyen született 1957. december 2-án. Tanulmányait Kolozsváron végezte, a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen tanult, friss diplomásként került Nagyváradra és kezdett tanítani az akkor még Alexandru Moghioroșról elnevezett, ma Ady Endre nevét viselő líceumban. Kezdetben matematikát, majd informatikát tanított és tanít, 2015-től vezeti az iskolában a robotika-kört, mellyel nagy sikereket értek el a diákokkal együtt, világversenyen is voltak, emelte ki beszédében. Nagy Zoltán szakmai és közéleti pályafutása mellett a viszontagságos iskolatörténetről is szólt az EMNP elnöke, méltatva a most kitüntetett tanárembert, elődeivel és kortársaival egyaránt. „Példamutató a magyar közösségnek, hogy Nagy Zoltán ’89 előtt és után is vállalta véleményét és kiállt mellette. Akkor is, most is volt és van mit veszítenie. És mégis, nem a félelem és a megfélemlítés sötét bajnokainak, hanem neki van igaza, a gyerekek, a tanulók előtti hiteles példamutatásnál egyetlen pedagógiai eszköz sem hatékonyabb” – hangsúlyozta Szilágyi Zsolt.

A kitüntetés átadása

A kitüntetést Barabás János, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának vezető konzulja adta át, illetve tolmácsolta Áder János magyar köztársasági elnök üzenetét. A kitüntetés átadását tapsvihar kísérte, majd Nagy Zoltán könnyes szemekkel állt a mikrofon elé, Tamási Áront idézve: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Beszédében elmondta, Székelyföld szülöttjeként kapta azt a „gerinces egyenességet”, mely a munkával töltött 37 év alatt mindig meghatározta cselekedeteit. Az évek során csak azt tette, amit tennie kellett, amire elszegődött: a mindennapi tanítói-nevelői feladatok ellátása mellett az iskola „visszaszerzésében” is részt vállalva, illetve nemzetközi sikerekhez segítve a tudásszomjjal megáldott diákokat.

Hivatás

Végezetül Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke szólt az egybegyűltekhez. „Egy jó tanító igazából csak akkor tölti be rendeltetését, ha foglalkozását hivatásnak tekinti, és ebben az értelemben a pap és a tanító, a templom és az iskola elöljárói mind hivatástudó és küldetéses emberek, legyenek azok akár humán, akár reál tárgyakat oktató tanítók; favágás, ha nem hivatásként végzi a szolgálatát egy tanító, egy tanár, egy lelkipásztor. Nagy Zoltánban ezt a hivatástudó embert köszöntöm és fejezem ki elismerésemet iránta” – mondta többek között az EP-képviselő.

Az ünnepi beszédek után a jelenlévők közösen elénekelték a magyar Himnuszt.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!