ERDON Helyi hírek

2018.04.11. 15:19

Halálával életeket ment meg

Az idei első hazai szívdonor egy nagyváradi fiatalember, aki harmincöt évesen, agyvérzés következtében került az agyhalál állapotába. Az idén Bihar megyében ő a harmadik szervdonor.

Az idei első hazai szívdonor egy nagyváradi fiatalember, aki harmincöt évesen, agyvérzés következtében került az agyhalál állapotába. Az idén Bihar megyében ő a harmadik szervdonor.

A nagyváradi fiatalember magas vérnyomásban szenvedett, ennek következtében súlyos agyvérzést kapott, tudtuk meg dr. Carmen Pantiștól, a hazai szervátültetési program Bihar megyei vezetőjétől. Szombat óta a megyei kórház intenzív-terápiás osztályán kezelték, de állapota nem javult, s vasárnap az agyhalál állapotába került. A hozzátartozói gondolkodási időt kértek, de végül beleegyeztek abba, hogy a fiatalember szerveit felajánlják. „Köszönjük nekik ezt a gesztust” - mondta dr. Carmen Pantiș. Mint megtudtuk, az idén nyolc olyan eset volt Bihar megyében, amikor lehetséges lett volna a szerveket felhasználni, azonban mindössze három család egyezett bele.

A mintegy ötórás műtétet szerdán reggel hajtották végre nagyváradi, kolozsvári és marosvásárhelyi orvosokból álló csapatok. A vesék egy kolozsvári, átültetésre váró pácienshez kerülnek, a szívet Marosvásárhelyen ültetik át, a máj és a szaruhártyák pedig a fővárosba kerültek. Az idén ez az első olyan hazai műtét, melynek során a donor szívét is fel tudják használni. A szervátültetések két páciens számára új életet jelentenek, a többiek számára pedig az életminőség jelentős javulását. A bukaresti orvoscsapatot dr. Radu Zamfir, a marosvásárhelyit dr. Cosmin Opriș, a kolozsvárit pedig dr. Liviu Constantin vezette.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!