ERDON Helyi hírek

2018.04.25. 14:52

Átment a megye költségvetése

Egy liberális képviselő nem bírta a nyomást, és megszavazta: 18-16 szavazóaránnyal a szerdai tanácsülésen elfogadták Bihar megye büdzséjét.

Egy liberális képviselő nem bírta a nyomást, és megszavazta: 18-16 szavazóaránnyal a szerdai tanácsülésen elfogadták Bihar megye büdzséjét.

Szinte tapintani lehetett a feszültséget a szerdai Bihar megyei tanácsülés első felében. Az ajtóban csendőrök álltak, miközben kintről stadionokra jellemző hangok, skandálások, kiabálások, dudálások hallatszottak be. A Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) alkalmazottjai tüntettek ugyanis annak érdekében, hogy a testület szavazza meg a költségvetést, s így megkaphassák a bérüket. Egy részük a gyűlésterembe is felment, szlogeneket tartalmazó A4-es papírlapokat tartva a magasba. A teremben a tanácsnál dolgozók többsége is helyet foglalt, illetve akinek már nem jutott szék, az álldogált. Két színész „az aggódó állampolgárok nevében” román és magyar nyelven megfogalmazott nyílt levelet helyezett a képviselők asztalára, amiben arra kérték őket: szavazzák meg a költségvetést. Ugyanakkor a helyiség ellenkező végében egy másik, szintén lózungokat felmutató csoport is álldogált, az Oradea Civica Egyesület tagjai. Ők úgymond kívülállóként csöppentek az események forgatagába. Nem a büdzsé apropóján voltak jelen, hanem az érdekelte őket, hogy a tanácstagok, illetve az önkormányzat vezetői aláírják-e vagy sem, hogy a közfunkciókat betöltőknek ne legyen priusza.

Nem bírta

Elkezdődött a tanácsülés, és miután kiderült, hogy a PNL-frakció nem igazolja a koalíció 18. tanácsosát, a második előterjesztésként szereplő költségvetés-tervezet kapcsán megindult a szokásos verbális párbaj a PSD-RMDSZ-ALDE és a PNL közt. Azok az érvek hangzottak el, melyek a hét elején a PNL székházában és a Megyei Tanácsnál tartott sajtótájékoztatókon. Egy adott pillanatban Adrian Marcu, a Pro As szakszervezet vezetője is szót kapott, aki az árva és fogyatékos gyerekek sorsa miatt aggódott és kilátásba helyezte, a PNL székháza elé is elmennek tüntetni a DGASPC-sek.

A végszavazáskor kiderült: egy liberális tanácstag, Cornel Borza nem bírja a nyomást, és megszavazta a tervezetet, így a költségvetés 18-16-os többséggel átment. A gyűlés végén azt mondta: a híresztelésekkel ellentétben nem nyomott félre, hanem művészlélekként (a filharmóniánál dolgozik) a szívével szavazott. Megjegyzendő, hogy a költségvetés elfogadása után két liberális tanácstag szintén nem bírta a nyomást, és távoztak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!