ERDON Helyi hírek

2018.04.09. 12:54

A húsvéti tanúk közé lettek sorolva

Április 3-6. között Nagyváradon szervezték meg a Magyar Nyelvű Római Katolikus Országos Hittanolimpiát, amelynek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum biztosított otthont.

Április 3-6. között Nagyváradon szervezték meg a Magyar Nyelvű Római Katolikus Országos Hittanolimpiát, amelynek a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum biztosított otthont.

112, VII-XII. osztályos diák- köztük két szlovák anyanyelvű- vett részt 11 megyéből (Bihar, Kolozs, Szilágy, Arad, Brassó, Fehér, Temes, Szatmár, Maros, Kovászna és Hargita) az április 3-6. között Nagyváradon zajlott Magyar Nyelvű Római Katolikus Országos Hittanolimpián.

Csütörtök délelőtt a diákok hálaadó szentmisén vettek részt a Székesegyházban, melyet Böcskei László megyés püspök mutatott be. Bevezető gondolatként hangsúlyozta: húsvéti örömmel jöttek, hogy köszönetet mondjanak Istennek az ő jóságáért, mely abban is megnyilvánul, hogy megengedi számunkra azt, hogy meg- és felismerjük őt, azt, hogy jelen van és közel áll hozzánk, megszólít bennünket, útra és életpályára állít minket. A hittanolimpia napjaiban is ő állt a középpontban, a megmérettetés pedig tulajdonképpen nem csak az ismeretek elsajátításáról és továbbadásáról szólt, hanem arról is, hogy a versenyzők húsvéti emberként hisznek Istenben, a megújulás és a megerősödés reményében tekintenek a magasba, szemlélik a jövőjüket.

Homíliájában az egyházmegye főpásztora arról beszélt: napjainkban szinte állandóan az okostelefonjainkat böngésszük, keressük az újabb híreket, mert fontos a tájékozottság, az információszerzés. Húsvétkor is történt valami, azonban nem valami átlagos, hanem valami egészen rendkívüli, mely az isteni beavatkozás eredménye. Az élet győzelmet aratott a halál felett, és ez egy olyan üzenet, mely mindenkihez szól. A diákok azáltal, hogy beneveztek a hittanolimpiára, valójában a húsvéti tanúk közé sorolták magukat- fogalmazott Böcskei László, aki ugyanakkor azt is aláhúzta: a húsvéti embernek küldetése van, hiszen amit megtapasztalt, tovább kell adnia másoknak is.

Eredmények

A szentmise után a jelenlevők átvonultak a Püspöki Palota dísztermébe, a díjkiosztó ünnepségre. A helyszínre utalva, a résztvevőket ismét üdvözlő Böcskei László megjegyezte: emlékeztet a múltra, visszavezet a gyökerekhez, és arra ösztönöz, hogy áldozatokat hozva, keressük a forrást, hogy elődeinkhez méltóan tudjunk fejlődni.

Konrád Katalin, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatónőjének és Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes köszöntői szavai után dr. Holló László, a versenybizottság elnöke, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem dékánhelyettese azon meggyőződésének adott hangot: a hitoktatók elvetették a magot, az Isten adta fény és táplálék garantálta a fejlődést, most pedig eljött az aratás ideje.

Íme a Bihar megyei díjazottak, a teljes névsor a licromcat.ro honlapon böngészhető. VII. osztály: Catona Annamária- II. hely, Szent László Líceum, 9,50-as átlag; VIII. osztály: Kovács László- I. hely, Szent László Líceum, 9,92-es átlag; IX. osztály, teológia szak: Pál Anasztázia- II. hely, Szent László Líceum, 9.50-es átlag; X. osztály: Catona Ábel- I. hely, Művészeti Líceum, 10-es átlag; XI. osztály, teológia szak: Majoros András- III. hely, Szent László Teológiai Líceum, 9,00-es átlag; XII. osztály, teológia szak: Andreev Alexandra- II. hely, Szent László Líceum, 9,80-as átlag.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!