ERDON Helyi hírek

2018.03.23. 17:27

Váradra jött a Prágai tavasz

Csütörtök délután a Cseh Köztársaság Romániai Nagykövetsége és a bukaresti Cseh Központ szervezésében Csehszlovákia 1918-as létrejöttéről és az 1968-as Prágai tavaszról nyílt kiállítás.

Csütörtök délután a Cseh Köztársaság Romániai Nagykövetsége és a bukaresti Cseh Központ szervezésében Csehszlovákia 1918-as létrejöttéről és az 1968-as Prágai tavaszról nyílt kiállítás.A Körösvidéki Múzeumban április 22-ig megtekinthető időszaki tárlat csütörtök délután zajlott nyitóünnepségének díszvendége Vladimír Války, a Cseh Köztársaság romániai nagykövete volt, rajta kívül köszöntötte még az érdeklődőket dr. Aurel Chiriac múzeumigazgató, Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Delorean Gyula alprefektus, Adrian Merka parlamenti képviselő, a Romániai Cseh és Szlovákok Demokratikus Szövetségének elnöke, a 100 és 50 évvel ezelőtti történelmi eseményeket pedig Gabriel Moisa történész ismertette.

A szerény kiállítás tulajdonképpen kisebb méretű plakátokat vonultat fel, körülbelül kéttucatnyit, melyeken olvashatóak a tényszerű leírások arról, hogyan jött létre a csehszlovák állam, zajlott a Prágai tavasz, ki volt Masaryk és a számunkra nem túl szimpatikus Benes, mivel járultak hozzá a cseh és a szlovákok a világ fejlődéséhez.

Ez történt

Az Osztrák-Magyar Monarchia osztrák részében élő csehek és aMagyarország északi vármegyéit lakó szlovákok közös államának terve az első világháború kitörését követő időszakban merült fel a cseh politikában. Kiváltó oka elsősorban az egyre erősödő német nacionalizmus volt, amely fokozatosan szembefordította a Monarchiával az Ausztriához addig lojális cseheket. A cseh-szlovák állam tervét azonban sokáig csak egy szűk réteg támogatta, mivel ez ellentmondott a cseh politika addigi meghatározó elképzelésének, a történelmi határokra épülő cseh állam eszméjének. Propagálója az emigrációban élő cseh politikus, Tomáš Garrigue Masaryk volt, aki a szintén cseh Edvard Benešsel és a szlovák Milan Rastislav Štefánikkal együtt 1916-ban Párizsban létrehozta a Csehszlovák Nemzeti Tanácsot. A csehszlovák állam terve 1918 nyarán kapott realitást, amikor a nyugati hatalmak korábbi háborús céljaikat felülbírálva elfogadták a Monarchia feldarabolásának tervét. A Monarchia háborús kapitulációjának hírére a prágai Csehszlovák Nemzeti Bizottság október 28-án bejelentette, s kiadta a csehszlovák állam első törvényét. A szlovák politikai erők október 30-án Turócszentmártonban tartottak tanácskozást, ahol létrehozták a Szlovák Nemzeti Tanácsot, amely a szlovák nemzet önrendelkezési jogára hivatkozva a közös csehszlovák állam létrehozása mellett foglalt állást. (adatbank.sk)

Ötven évvel később a prágai tavasz egy csehszlovákiai kísérlet volt a gazdaság, a párt és az állam demokratizálására, egy „emberarcúszocializmus” kialakítására, 1968 januárjától augusztusig, melynek kulcsfigurája Alexander Dubček volt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!