ERDON Helyi hírek

2018.03.26. 14:09

Szemétgyűjtési zászlós-projekt indul Nagyváradon

A nagyváradi önkormányzat közösen a RER Vest és az Eco Bihor cégekkel egy olyan ún. zászlós-projektet indít, melynek célja, hogy külön gyűjtsük a biológiailag lebomló háztartási szemetet.

A nagyváradi önkormányzat közösen a RER Vest és az Eco Bihor cégekkel egy olyan ún. zászlós-projektet indít, melynek célja, hogy külön gyűjtsük a biológiailag lebomló háztartási szemetet.

A részleteket hétfőn a városházán tartott közös sajtótájékoztatón ismertette Florin Birta alpolgármester, Pásztai Zoltán, az Eco Bihor igazgatója és Pálhegyi Zoltán, a RER Vest Rt. igazgatója. Mint elhangzott, a 2005/195. számú sürgősségi kormányrendelet értelmében a nagyváradi önkormányzat is évről-évre kötelezve van arra, hogy csökkentse a felhalmozott háztartási szemétmennyiséget, idén például 35%-kal, jövőre pedig már 45%-százalékkal. Ennek érdekében úgy döntött, hogy együttműködve a két említett vállalkozással, hogy hat hónapon keresztül, vagyis 2018. július 1-től december 31-ig egy országos, közel 205 ezer lej értékű zászlós-projekt keretében bevezeti, hogy a város egy részén (a Cantemir utcától a Decebal sugárútig terjedő szakasz körzetében), kizárólag csak a tömbházakban, a lakosok ne csak a száraz és a nedves hulladékot gyűjtsék szelektíven, hanem a biológiailag lebomló háztartási szemetet is. Ennek érdekében a tárolókban barna színű, 1,1 köbméteres nagyságú kukákat, vagy 240 literes konténereket helyeznek ki, a célszemélyek pedig 10 literes műanyag edénykéket és 7 literes papírzacskókat kapnak, hogy azokba gyűjtsék a biológiailag lebomló háztartási szemétnek számító élelmiszer maradékokat, húst, csontokat, tojást, halat, kenyeret, kekszet, kávézaccot, teafiltereket stb.

A RER Vest naponta elszállítja, ez a típusú szemét pedig az Eco Bihor telephelyére kerül, ahol komposzt készül belőle. A befektetés 126 lakótársulást érint, majd 12 ezer személyt, vagyis a lakosság 5 százalékát). A RER költsége 61.516 lej, a Polgármesteri Hivatalé 142.968 lej, és amennyiben az elképzelés a gyakorlatban is megállja a helyét, az egész városra kiterjesztenék. A legjobban teljesítő lakótársulás jutalma, hogy 1 éven keresztül mentesül a köztisztasági díj befizetésétől.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!