ERDON Helyi hírek

2018.03.17. 12:13

Leonardo gépezetei láthatóak Nagyváradon

Mától látogatható a Körösvidéki Múzeumban az Egy géniusz találmányai. Leonardo da Vinci masinái című kiállítás. 17–20 ezer érdeklődőre számítanak, más világhírű tárlatokat is terveznek. Március 17-től június 10-ig nézhetők meg a gépezetek.

Mától látogatható a Körösvidéki Múzeumban az Egy géniusz találmányai. Leonardo da Vinci masinái című kiállítás. 17–20 ezer érdeklődőre számítanak, más világhírű tárlatokat is terveznek. Március 17-től június 10-ig nézhetők meg a gépezetek.

Hosszú tárgyak megemelésére szolgáló szerkezet, fűrészmalom, dőlésmérő, golyóscsapágy, Brunelleschi-féle daru központi csigával, robot, sarlóval felszerelt hajó, támadási technika megjelenítése, dupla gerincű hajó, futurista páncélozott tank – csak néhány tárgy, látványos kompozíció, mely megtekinthető azon az igen érdekes és igényes világhírű kiállításon, melynek hivatalos megnyitóját péntek délután tartották a Körösvidéki Múzeum új, Armatei Române/Rulikowski utca 1/A. szám alatti székhelyén. A tárlatnyitón résztvevő világi és egyházi hivatalosságok között ott volt dr. Aurel Chiriac múzeumigazgató, Pásztor Sándor, az intézményt működtető Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke, Böcskei László váradi római katolikus megyés püspök, Maurio Passerotti, Trento Alto Adige olasz tartomány tiszteletbeli romániai konzulja és Mirella Florian művészettörténész, az olaszországi Trentino Alto Adige-i Ladin Iskolák, valamint a Pozza di Fassa-i Művészeti Gimnázium vezetője – utóbbi az 500 éve élt Leonardo de Vinci életét és tevékenységét méltatta.

[embed]]

A szervező intézmények a Bihar Megyei Tanács, a Körösvidéki Múzeum, a firenzei Leonardo da Vinci Múzeum, a Bihar Megye TDM Ügynökség, a Niccolai SNC Teknoart, valamint a Körösvidéki Múzeum Barátai Egyesület. Négyszáz négyzetméteren, két teremben és a folyosókon 45 kiállítási tárgy van bemutatva. Ezeket öt kategóriába csoportosították, és 15 modell működőképes állapotban került közszemlére, vagyis kipróbálható az érdeklődők által. Például a torziós mechanizmus súlyokkal, mellyel Leonardo a mechanikai energiamegmaradás törvényeinek megfelelő különböző típusú modelleket szemléltette; az a gépezet, mely lehetővé teszi a körmozgás átalakítását egyenes vonalú mozgássá, és főleg a könnyűiparban került hasznosításra, vagy az a lánc, melynek legismertebb alkalmazása Leonardo egyik leghíresebb rajzában, a kerékpár ábrázolásában jelenik meg.

[embed]]

Summa summarum: tulajdonképpen életre keltették minden idők egyik legnagyobb polihisztora, Leonardo da Vinci által megálmodott szerkezeteket. Rajzai különleges gépezeteket ábrázolnak, és alapvetően különböznek korának gépeitől. Napjainkban, vagyis a keletkezésüktől számított több száz évvel később egy konstruktőrökből, mérnökökből és történészekből álló csapat megkísérelte megépíteni őket, kizárólag olyan anyagokat használva, amelyek az ő idejében is elérhetőek voltak. A kiállított tárgyak ugyanakkor egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy reálisak voltak-e ezen tervek, vagy jobb, ha az ötletek mindörökre megmaradnak a történelemkönyvek lapjain. 

[embed]]

Kedvezmény

A számos marketingeszközzel népszerűsített kiállítás amúgy már a múlt hét eleje óta itt volt, de több nap a tárgyak összeszerelésével telt. Külön odafigyeltek a három nyelvű feliratozásra, és tekintettel az Iskola másképp-programra kiküldtek plakátokat a tanintézeteknek úgy román, mint magyar nyelven, illetve szórólapokat is. Jó hír a gyerekeknek és pedagógusoknak, hogy a legtöbb 30 fős osztályok 100 lejes egységáron látogathatják a rendezvényt. Az időszaki tárlatot a nagyközönség március 17-től június 10-ig tekintheti meg. A belépőjegy felnőtteknek 12 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 6 lejbe kerül majd, illetve ingyen látogathatják a 4 évesnél kisebb gyerekek, és a díjfizetéstől mentesített kategóriába tartozó személyek. Az órarend: hétfőn zárva, kedden, csütörtökön és szombaton 10–15 óra között, szerdán, pénteken és vasárnap 10–18 óra között. A csoportok (15–30 személy) csak előzetes regisztráció alapján (a 0259/479–918-as telefon-, illetve faxszámon) mehetnek be. A tumultust elkerülendő, az előjegyzés félóránkénti látogatásra vonatkozik úgy, hogy az első érdeklődőket 10 órakor engedik be, az utolsókat pedig 30 perccel a zárás előtt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!