ERDON Helyi hírek

2018.03.04. 09:07

Használt akkumulátorok csempészésével foglalkozott

Péntek délben a Bihar megyei rendőrség székhelyén sajtótájékoztatót tartott Alin Haniş főparancsnok. Két téma volt: egy akkumulátorcsempész ügye és a fegyvertartási törvény módosítása.

Péntek délben a Bihar megyei rendőrség székhelyén sajtótájékoztatót tartott Alin Haniş főparancsnok. Két téma volt: egy akkumulátorcsempész ügye és a fegyvertartási törvény módosítása.

Alin Haniş Bihar megyei rendőrfőparancsnok arról számolt be: 2017. május 4-én, 18 óra körül a borsi határátkelőnél a csalásellenes ügyosztály felügyelői ellenőrzés céljából megállítottak egy utánfutós haszongépjárművet, amely 13.558 kg, eredetigazoló dokumentum nélküli használt akkumulátort szállított, melyek 449 félig használt gumiabroncs mögé voltak rejtve, amik a paraván szerepét játszották. Tekintettel arra, hogy a használt autóakkumulátorok a veszélyes hulladékok kategóriájába tartoznak, a rendőrök értesítették a Környezetvédelmi Gárdát, valamint a fegyverekkel, robbanószerekkel és veszélyes anyagokkal foglalkozó kollégáikat. Közös nyomozás indult a nagyváradi bíróságon dolgozó egyik ügyész koordinálásával, melynek során bebizonyosodott, hogy a használtakkumulátor-szállítmány valódi haszonélvezője egy 40 éves krajovai férfi, R. C. A. lett volna. Ugyanakkor a rendőrök azt is feltételezik róla, hogy 2015 májusában Olaszországból szintén becsempészett Romániába használt akkumulátorokat, akkor 21.600 kilogrammot, illetve azzal is gyanúsítják, hogy 2016. február 24-én arra vett rá egy másik férfit, hogy szintén ezen az útvonalon próbáljon becsempészni 25.260 kg használt akkumulátort, mely szállítmányt azonban felfedezték a nagylaki vámnál.

Figyelembe véve a történteket, büntetőjogi eljárás indult a 40 éves férfi ellen, akit minősített csempészéssel, tiltott vagy korlátozott veszélyes szerek és készítmények import-exportjával, veszélyes anyagok és készítmények törvénytelen előállításával vagy kereskedelmi célzatú behozatalával, veszélyes anyagok és készítmények törvénytelen szállításával, valamint a felsorolt bűncselekményekre való felbujtással vádolnak.

Következmények

Az egész veszélyes anyag mennyiséget elkobozták, és néhány nappal ezelőtt, 2018. február 28-án a Bihar megyei rendőrség huszonnégy órára őrizetbe vette a gyanúsítottat, majd március 1-jén a bíróság úgy döntött, hogy harminc napra előzetes letartóztatásba kell helyezni. Ugyanakkor egy ügyész vezetésével tovább folyik a nyomozás az ügyben.

A rendőrfőparancsnok hangsúlyozta: azért tartotta fontosnak, hogy külön sajtótájékoztatót tartson erről az ügyről, mivel az ilyenfajta bűncselekmények viszonylag újnak és ritkábbnak számítanak, ezért is örül annak, hogy felderítették. Emellett R. C. A. tettei súlyosak abból a szempontból, hogy veszélyes következményekkel járhatnak a lakosság egészségére nézve, illetve a környezet is szennyeződhet, hiszen az akkumulátorok jelentős mennyiségű nehézfémet és mérgező kemikáliákat tartalmaznak, mely anyagok szennyezhetik a termőtalajt vagy a talajvizet. Szerinte azért foglalkozott használt akkumulátorok csempészésével a gyanúsított, mert a veszélyes hulladékok feldolgozása bonyolult folyamat, és egy kereskedelmi társaságnak, vagy fizikai személynek olcsóbba kerül ezek szétszerelése Romániában, mint Olaszországban, plusz a nehézfémek tárolása is macerásabb külföldön, nálunk a törvényalkalmazás úgymond megengedőbb.

Fegyverhasználat

Adrian Pece, a fegyverekkel, veszélyes anyagokkal és robbanószerekkel foglakozó osztály főfelügyelője arra hívta fel a figyelmet: változott a vonatkozó törvény abban az értelemben, hogy a vadászengedéllyel rendelkező tagjai kell legyen egy vadásztársaságnak, hiszen fegyvervásárláskor, vagy a fegyverviselési engedély meghosszabbításakor ezt kötelezően elvárják. Ugyanakkor a módosítások nem titkolt célja, hogy biztonságosabb legyen úgy a halálos, mint a nem halálos fegyvereknek a használata, ezért lett beiktatva például a kiképző tanfolyamos rész, vagy az, hogy akinél fegyver van, nem lehet alkohol befolyása alatt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!