ERDON Helyi hírek

2018.03.09. 11:36

Fontos adomány a gyermekonkológiának

Két speciális légtechnikai berendezést adományozott a nagyváradi Rotaract a városi kórház gyermekonkológiai részlegének. Csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről.

Két speciális légtechnikai berendezést adományozott a nagyváradi Rotaract a városi kórház gyermekonkológiai részlegének. Csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be a részletekről.A Gavril Curteanu Városi Kórházban tartott rendezvényen a nagyváradi Rotaract Club képviselői mellett részt vett a kórház vezetősége is. Maria Silaghi menedzser elmondta: a két készülék egy gyermekonkológiai, valamint egy gyermek-hematológiai kórtermet lát majd el, értékük megközelíti a harmincezer lejt. Amint dr. Ritli László egyetemi adjunktus, gyermekonkológus elmondta, már régóta szerettek volna pozitív nyomást biztosító készülékeket beszerezni, ugyanis az onkológiai és hematológiai betegségek bizonyos fázisaiban a kis betegeknek a védekezőképessége nagyon le van gyengülve és steril körülményeket kell biztosítani számukra, ugyanis minden mikroorganizmus veszélyt jelentene rájuk nézve. A pozitív nyomást biztosító készülékeknek pont az a szerepük, hogy meggátolják a mikroorganizmusok bejutását a kórtermekbe. „Sok mindenen múlik, hogy a betegek biztonságban legyenek, de ezek a készülékek fontos komponensei ennek. A gyermekek nevében is köszönetet mondunk a Rotaract szervezetnek” - mondta dr. Ritli László.

Tea, csoki, bor

Bejan Alexandra, a Rotaract szervezet akciójának a koordinátora elmondta: az adományhoz szükséges összeget az Egy csésze boldogság – egy esély az életre akción belül gyűjtötték össze. Ionuţ Ciucurtól, a szervezet elnökétől megtudtuk: az akció kilenc éve zajlik, de most először segítették a bevételekből a városi kórházat. A tavaly lebonyolított akció során a polgármesteri hivatal támogatásával a Szent László téri karácsonyi vásáron belül teát, forró csokoládét és forralt bort árultak, s az összegyűlt összegből, valamint szponzorok segítségével sikerült megvásárolniuk a készülékeket. Az akcióhoz a Brassó megyei, barcarozsnyói Peter Thal iskola tanulói is csatlakoztak, édességeket készítettek és adtak el. Mint megtudtuk, a Rotaract szervezet a Rotary ifjúsági szervezete, tagjai 18 és 30 év közöttiek, többen közülük egyetemisták.

Dr. Florin Maghiar, a városi kórház orvosi igazgatója kihangsúlyozta: több civil szervezettől kapott már adományokat a kórház, s ezekben az a jó, hogy nem kell a körülményes közbeszerzési eljárást megszervezniük, s nem a legolcsóbb, hanem a legjobb felszereléseket, készülékeket kapják meg. A szervezet tagjai nem „saját fejük után mentek”, hanem eljöttek, kérdeztek, elemeztek, majd az akció végeztével elhozták a szükséges készülékeket. Mindez nem vett igénybe több mint két hónapot. „Nagyszerű segítség volt, köszönjük nekik!” - mondta az orvosi igazgató.

Később a jelenlévők meg is tekinthették a két készüléket, mely két kis kórtermet lát el. A kórtermek épp felújítás alatt állnak. Amint a kórház menedzserétől megtudtuk, az épülő gyermekkórházban a teljes gyermekonkológiai részleg ilyen berendezésekkel lesz ellátva. A menedzser egy másik újdonságról is tájékoztatott: a megyei kórházból a városi kórházba költözött egy sebészeti részleg, ahol általános, valamint onkológiai sebészeti beavatkozásokat végeznek. Erre azért volt szükség, hogy az onkológiai betegeket ne legyen szükség egyik kórházból a másikba szállítani, tudtuk meg. A részleg március elsejétől működik.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!