ERDON Helyi hírek

2018.03.29. 14:29

Elköltöznek a Művészeti Líceum belsős magyar osztályai

Ősztől hiánypótló szándékkal magyar műépítészeti képzést is fog nyújtani a Nagyváradi Művészeti Líceum, melynek belsős magyar osztályai a nyár folyamán új ingatlanba költöznek, a Brâncuşi Műszaki Kollégium helyére- tájékoztatta honlapunkat Nagy Gabriella aligazgatónő.

Ősztől hiánypótló szándékkal magyar műépítészeti képzést is fog nyújtani a Nagyváradi Művészeti Líceum, melynek belsős magyar osztályai a nyár folyamán új ingatlanba költöznek, a Brâncuşi Műszaki Kollégium helyére- tájékoztatta honlapunkat Nagy Gabriella aligazgatónő.

Nagy Gabriella aligazgatónő szerint a Nagyváradi Művészeti Líceumnak különleges hangulata van, egy olyan hely, ahol jól érzi magát a tanuló és a tanár egyaránt. A zenei előadások és a kiállítások során a diákok átélik, hogy mit jelent önzetlenül adni, ami napjainkban egy különleges érték, a zenei és a képzőművészeti nevelés pedig bizonyítottan hozzájárul az empátia fejlesztéséhez, a szociálisan érzékenyebbé tételhez, odafigyelésre, tapintatosságra, elfogadásra nevel. Az, hogy egy kis közösségről van szó, pedig előnyt jelent, mert hát egy több száz fős iskolában szinte elképzelhetetlen, irreális, hogy egy aligazgatónő minden magyar diákot név szerint ismerjen. Ugyanakkor a gyerekek tanulmányai jó hatással vannak a szüleik érdeklődési körének bővülésére is, akik, mert a csemetéik tanulnak róla, vagy esetleg fellépnek, kiállítanak, valószínűleg szívesebben elmennek egy komolyzenei eseményre, tárlatmegnyitóra.

Az, hogy az átlagnál nagyobb hangsúlyt fektetnek a diákok kompetenciáinak, készségeinek fejlesztésére, az eredményeken is meglátszik, hiszen az elmúlt tanévben 10 díjazottjuk is volt az országos tantárgyversenyeken, olimpiákon, ahol nemcsak a szaktantárgyak esetében értek el kimagasló eredményeket, de a hagyományos tantárgyak terén is jeleskednek. A tanulóik szaktudását és felkészültségét a nemzetközi, országos, regionális, valamint a helyi rangos rendezvényeken való fellépések, versenyeken elért eredmények is jelzik.

Hiánypótló

A felsoroltak ellenére azonban sokan még mindig azt gondolják, hogy a Művészetiben a hagyományos tantárgyakat elhanyagolják, egy kicsit emiatt is döntöttek úgy, hogy műépítészeti képzést is kínálni fognak, megcáfolandó ezt a sztereotípiát- magyarázta az erdon.ro-nak Nagy Gabriella, a minisztériumi engedélyt már megszerezték. No meg azért, mert egy olyan városban, ahol olyan neves építészek éltek és tevékenykedtek hajdan, mint id. és ifj. Rimanóczy Kálmán, a Vágó-fivérek vagy Sztarill Ferenc, elfogadhatatlan, hogy ne legyen magyar nyelvű középiskolai építészeti oktatás. Nem mellesleg pedig, ha úgy vesszük, Michelangelo vagy Leonardo da Vinci építészek is voltak, nem csak festők vagy szobrászok, tehát egyáltalán nem furcsa, vagy összeegyezhetetlen, hogy egy művészeti iskolában műépítészetet oktassanak.

Mindent összevetve, a 2018/2019-es tanévben magyar tagozaton egy zeneszakos külsős első osztály (15 hely), egy zene és képzőművészeti belsős ötödik osztály (25 hely), valamint két belsős kilencedik osztály indul 28-28 hellyel: egy képzőművészeti profilú és egy vegyes, vagyis zene és műépítészet profilú. Zenei szakra a felvételi a zenei képességek felméréséből áll (halláspróba, ritmusérzék, zenei emlékezet), képzőművészeti szakra pedig tíz saját alkotást (rajz, festmény, agyagtárgy) kell bemutatni V. osztályba menés előtt. A képzőművészeti próba IX. osztályba két részből tevődik össze: csendélet rajzolása, majd egy figuratív kompozíció készítése kromatikus témafeladattal. Az V. osztályba a beiratkozási határidő 2018. június 29., a két IX. osztályba május 14-én és 15-én lehet beiratkozni, az iskola titkárságán, a képességmérő próbákra a május 16-18. közötti időszakban kerül sor. Ugyanakkor a felvételi vizsgákra az iskola tanárai ingyenes felkészítőket tartanak április 11. és május 11. között, amelynek programjáról a titkárság előtti hirdetőfalon, illetve az iskola megújult, magyar nyelvű menüpontot is tartalmazó honlapján is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Költözés

Szintén újdonság, hogy a Petőfi park melletti épületben a 2018/2019-es tanévtől az elemi osztályok kapnak helyet, míg a Menumorut utca 33. szám alatt található épületegyüttesben (a Decebal piac mellett, ahol jelenleg a Constantin Brâncuşi Műszaki Kollégium működik) az V-VIII., valamint a líceumi osztályok tantermei, illetve a képzőművészeti műtermek várják a tanulókat, modern sportteremmel, informatikai laborokkal, könyvtárral.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!