ERDON Helyi hírek

2018.03.28. 19:56

Eligazítást nyújtanak az érvényes szavazásért

A Minority Safe Pack aláírásának menetéről, valamint a magyarországi választásokon való részvételről is szó esett az RMDSZ megyei székházában tartott szerdai sajtótájékoztatón. Segítenek a szavazás menetében és vállalják a szavazatok biztonságos továbbítását.

A Minority Safe Pack aláírásának menetéről, valamint a magyarországi választásokon való részvételről is szó esett az RMDSZ megyei székházában tartott szerdai sajtótájékoztatón. Segítenek a szavazás menetében és vállalják a szavazatok biztonságos továbbítását.

Botházy Nándor, az RMDSZ nagyváradi szervezetének ügyvezető elnöke elmondta: a legfrissebb adatok szerint már csak 16 ezer aláírás hiányzik ahhoz, hogy sikeres legyen a Minority Safe Pack érvényesítésért kezdeményezett aláírásgyűjtés. A gyűjtés, melynek az a tétje, hogy az Európai Parlamentben tárgyalják a kisebbségeket érintő kezdeményezést, április 3-án zárul. Jelen pillanatban uniós szinten nincs olyan törvény, mely a kisebbségek nyelvi és oktatási jogait biztosítaná. Több erre vonatkozó kísérlet is volt már, de az erős nemzetállamok miatt, mint például Románia, vagy Szlovákia, mindannyiszor elbukott, mondta el az ügyvezető elnök. Mint hozzátette, az aláírásgyűjtést kezdeményező Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke jelenleg Vincze Lóránt erdélyi RMDSZ-es politikus. „Arra kérünk mindenkit, aki még nem írta alá, és szeretné, hogy tegye meg mihamarabb, akár online, a jogaink.eu oldalon (ez két percet vesz igénybe), akár személyesen, a Kossuth utcai, illetve a Simion Bărnuțiu (Damjanich János) utca 14. sz. alatti RMDSZ székházban, 9-től 17 óráig.

Ne postai úton!

Ami pedig a magyarországi parlamenti választásokat illeti: mind a nagyváradi, mind a Bihar megyei RMDSZ felvállalta, hogy asszisztenciát biztosít azoknak a magyar állampolgársággal rendelkező, de magyarországi lakcímet nem birtokló állampolgároknak, akik regisztráltak és lelkiismeretük szerint élni kívánnak szavazati jogukkal. Ha bármilyen kérdés felmerül a szavazat procedúráját illetően, arra biztatnak mindenkit, hogy bizalommal keressék fel az RMDSZ munkatársait, s a 0259.432.884, valamint a 0374.090.606 telefonszámokon is eligazítást kaphatnak. Számításaik szerint eddig a Bihar megyei érintetteknek mintegy húsz százaléka kapta meg a levélszavazat leadásához szükséges iratokat, aki még nem kapta meg, türelmesen várjon, jövő hét végéig meg kell érkeznie a csomagnak.

Jelenleg Nagyváradon tíz különböző helyszínen biztosítanak urnákat, ahol le lehet adni a borítékokat – RMDSZ-székházakban, plébániákban, református parókiákban – s a helyszínek száma folyamatosan bővül. „Arra biztatunk mindenkit, hogy éljen szavazati jogával és egyúttal nagyon figyeljen a kitöltésre, hiszen a múltkori szavazáskor az erdélyi szavazatok harminc százaléka érvénytelen volt. Ha valami nem világos, kérjenek útmutatást” - hangsúlyozta ki Botházy Nándor, aki azt is kiemelte: ne postai úton továbbítsák a borítékokat, bízzák az RMDSZ-re a biztonságos célba juttatást, mind Nagyváradon, mind a megyében, s adják le a borítékokat legkésőbb április 7-ig - az urnáknál aznap reggel tíztől este nyolcig várják a szavazókat. Igyekeznek minden nagyváradi negyedet lefedni, ezekről az egyik ismert közösségi portálon is tájékoztatnak, a nagyváradi RMDSZ oldalán, de az érintettek megyeszerte bizalommal fordulhatnak a helyi RMDSZ szervezetekhez mind a szavazat leadásakor, mind útmutatásért.

Procedúra

Rosmann Annamária, a honosítási iroda vezetője a szavazás konkrét menetéről tájékoztatott. A levélszavazat leadásához szükséges iratcsomag egy A4-es borítékban érkezik és a következő okmányokat tartalmazza: egy azonosító nyilatkozatot, melyet a személyi azonosító kártyán szereplő adatokkal kell kitölteni (ez az a kártya, melyet a honosítási okirattal együtt kaptak kézhez). Amennyiben nincs meg a kártya, a honosítási okiraton szereplő adatokkal is ki lehet tölteni, ha pedig ez sincs meg, akkor a magyarországi útlevélen szereplő adatokkal. Mindhárom esetben az illető okirat számát is fel kell tüntetni. A másik okmány a szavazólap maga, melyen 23 magyarországi párt neve van feltüntetve, ezek közül egy opciót kell „x”-elni. Fontos, hogy a szavazólapot a külön erre a célra kapott borítékba tegyék be, amelyet utóbb le is kell ragasztani. A leragasztott boríték, a kitöltött azonosító nyilatkozattal együtt egy második borítékba kerül, mely a Nemzeti Választási Irodának van címezve. Ezt a másodikat is le kell ragasztani. Fontos, hogy az első borítékba csak a szavazólap kerüljön, ugyanis ha ebbe a borítékba teszik be a nyilatkozatot, akkor a szavazat érvénytelen lesz.

Aktív segítség

Botházy Nándor kihangsúlyozta: mind a nagyváradi, mind a Bihar megyei RMDSZ jelen volt és segített, ingyen és bérmentve, mind a honosítási iratok összeállításánál és leadásánál, mind a regisztrálásnál, s ugyanezt teszik most, a szavazás lebonyolításakor is. Bihar megyében több mint 66 ezer személynek segítettek a honosítási kérelem összeállításában, s tavaly szeptember óta egészen március végéig, 5076 személy regisztrálásában nyújtottak segítséget. „Most is ott vagyunk a Bihar megyei magyarok mellett” - jelentette ki.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!