ERDON Helyi hírek

2018.03.06. 08:54

Bojkottálták, de rendben zajlott a próbavizsga

Bár több Bihar megyei tanintézet alkalmazottja csatlakozott a FSLI országos akciójához, bojkottálva a nyolcadikosok országos felmérő szimulálását, végül mindenütt megtartották a felmérést. Több mint ötezer diák részvételére számítottak.

Bár több Bihar megyei tanintézet alkalmazottja csatlakozott a FSLI országos akciójához, bojkottálva a nyolcadikosok országos felmérő szimulálását, végül mindenütt megtartották a felmérést. Több mint ötezer diák részvételére számítottak.

 

Novac-Iuhas Alin Florin Bihar megyei főtanfelügyelő tegnap kérdésünkre elmondta: a napokban egy átiratot kaptak a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének megyei képviseletétől, arról, hogy negyvenhárom tanintézet több munkatársa tiltakozásképp, amiért a kormány nem veszi tekintetbe a szakszervezeti szövetség követeléseit, nem fog részt venni a nyolcadikosok tegnap kezdődő próbavizsgáin. Végül a problémát megoldották, mondta el a főtanfelügyelő, ugyanis az említett tanintézetekben akadtak mások, akik viszont elvállalták, hogy felügyelik a felmérés menetét, így a megye mind a 140 vizsgaközpontjában rendben kezdődött el a vizsgaszimulálás. Mintegy 5100 diáknak a részvételére számítanak, tudtuk meg. A főtanfelügyelő kihangsúlyozta: a szimulálás nagy segítség mind a pedagógusok, mind a diákok részére, hiszen előbbiek megtudják, hogyan optimizálják a felkészülést a minél jobb eredmények eléréséért, a nyolcadikosok pedig képet kapnak arról, hogy mennyire felkészültek és egyúttal megbarátkoznak a vizsgakörülményekkel is. Ami pedig a bojkottot illeti: „Mindenkinek joga van tiltakozni, mi viszont igyekszünk tenni a dolgunkat, a diák szolgálatában” – fogalmazott a főtanfelügyelő.

Megoldották

Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivő mindehhez hozzátette: a hétvégén gyűlést tartottak az iskolaigazgatókkal, melyben megkérték őket, hogy azokat a tanügyi alkalmazottakat, akik részt vesznek a bojkottban, helyettesítsék olyanokkal, akik nem vesznek részt. Egy-egy iskolán belül ugyanis nem mindenki szakszervezeti tag, de egyes esetekben szakszervezeti tagok sem csatlakoztak a bojkotthoz. „Csupán felügyeletről van szó, s ha nem akad tanügyi alkalmazott, aki biztosítsa, végső soron a rendszergazda, vagy a titkárnő is megteheti” – mondta a szóvivő.

Ioan Ţenţ, a Bihar megyei Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség képviselője kérdésünkre elmondta: végül is 38 azoknak a tanintézeteknek a száma, amelyek egyes tagjai eredetileg csatlakozni kívántak a tiltakozáshoz, s ahol ténylegesen meg is kellett szervezni a szimulálást – több olyan tanintézet munkatársai is aláírták ugyanis a részvételi listát, ahol nincsenek nyolcadikosok, többek között óvodák alkalmazottai is. De hogy végül is hányan vettek részt a tiltakozáson, azt nem tudni, ugyanis tudomása szerint még vasárnap is üzengettek az iskolaigazgatók a szakszervezeti tagoknak, s lehet, hogy egyesek visszaléptek.

Követelések

A követelésekkel kapcsolatban a szakszervezeti vezető elmondta: a tavalyi 153. törvény értelmében már rég meg kellett volna történjen a tanügyi alkalmazottak újra besorolása, de ez csak részlegesen történt meg, egyúttal már tavaly júliusban kellett volna kapniuk egy 20 százalékos béremelést, amit nem kaptak meg. Az idei, januári béremelést ugyan megkapták, azonban ezzel egyidejűleg az adók kifizetése is rájuk hárult, így a tényleges emelkedés elenyésző. „Teljes a káosz ezen a téren, a fizetési rács szerint a tanügyi alkalmazottak az utolsó helyen állnak” – jegyezte meg a szakszervezeti vezető. Egyúttal a kisegítő személyzet számára is béremelést szeretnének kiharcolni. Márciusban szintén emelték a fizetéseiket, de nem mindegy, hogy a húsz százalék kiszámításához a tavalyi fizetésüket vették alapul, s nem azt, amennyit a törvény szerint februárban kellett volna kapniuk. Gondot jelent továbbá, hogy az iskoláknak a diákok száma alapján kiszámított standard összegből kell gazdálkodniuk, s míg egy vidéki iskola, ahol sok pályakezdő pedagógus dolgozik, kijön ennyi pénzből, olyan városi iskolák, ahol sok a magas fokozatú tanár, akinek magasabb a fizetése, aligha. Mint megemlítette, például a művészeti líceum, ahol a tanárok egyénileg foglalkoznak a diákokkal az ének- és hangszerórák során, vagy a sportlíceum, ahol edzőtáborokat, meccseket kell szervezni, nem tud ennyiből gazdálkodni. Az lenne a helyes, ha mindegyik tanintézet kiállíthatná a saját költségvetés-tervezetét – mondta a szakszervezeti vezető.

Nem megoldás

Vasárnap egyébként az oktatási minisztérium felhívást intézett a pedagógusokhoz, hogy a tanulók érdekében tegyenek le a bojkottról. A közlemény egyrészt kitér arra, hogy döntéseiket rendszerint a szakszervezeti szövetségekkel való konzultáció nyomán hozzák, másfelől kihangsúlyozza: a bojkott nem egy megoldás. „Felhívást intézünk a pedagógusokhoz, akik éppen kaptak egy húsz százalékos fizetésemelést március elsejétől, hogy ne folyamodjanak radikális megoldásokhoz, melyek erős befolyást gyakorolnak a diákokra. Ők éppen életük első próbavizsgája előtt állnak, s erős érzelmi hatásnak tennék ki őket.” Egyúttal a közleményben Valentin Popa oktatási miniszter arra emlékezteti a szakszervezeti képviselőket, hogy épp a kollektív munkaszerződés újratárgyalásának kellős közepén állnak, s a szerződésben foglaltak szerint a szakszervezetek vállalták, hogy ez idő alatt nem kezdeményeznek munkakonfliktust.

Próbafelmérések

Az országos felmérő szimulálása tegnap, a román nyelv és irodalom próbával kezdődött, ma matematikából, szerdán pedig anyanyelvükből írnak próbafelmérést a nyolcadikosok. Az eredményeket március 16-án teszik közzé, ezeket nem lehet megóvni. Akárcsak az elmúlt években, a szimuláláson elért jegyeket nem írják be a katalógusba, viszont az eredményeket egyéni és csoportos megbeszélések során elemzik, a diákokkal, a szülőkkel, valamint a tanári konzíliumok során.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!