ERDON Helyi hírek

2018.03.16. 10:36

„Azt bizonyítjuk, hogy letesszük ujjlenyomatunkat a nagy kiállítások színpadára"

Szombattól látogatható a nagyváradi Körösvidéki Múzeumban az Egy géniusz találmányai. Leonardo da Vinci masinái kiállítás. 17-20 ezer érdeklődőt várnak, más világhírű tárlatokat is terveznek.

Szombattól látogatható a nagyváradi Körösvidéki Múzeumban az Egy géniusz találmányai. Leonardo da Vinci masinái kiállítás. 17-20 ezer érdeklődőt várnak, más világhírű tárlatokat is terveznek.A szervező intézmények a Bihar Megyei Tanács, a Körösvidéki Múzeum, a firenzei Leonardo da Vinci Múzeum, a Bihar Megye TDM Ügynökség, a Niccolai SNC Teknoart, valamint a Körösvidéki Múzeum Barátai Egyesület. 400 négyzetméteren 45 kiállítási tárgy van bemutatva. Ezeket öt kategóriába csoportosítják, és 15 modell működőképes állapotban kerül közszemlére, vagyis kipróbálható lesz majd az érdeklődők által. A „Da Vinci masinái” tulajdonképpen életre kelti a minden idők egyik legnagyobb polihisztora, Leonardo da Vinci által megálmodott szerkezeteket. Rajzai különleges gépezeteket ábrázolnak, és alapvetően különböznek korának gépeitől. Napjainkban, vagyis a keletkezésüktől számított több száz évvel később egy konstruktőrökből, mérnökökből és történészekből álló csapat megkísérelte megépíteni őket, kizárólag olyan anyagokat használva, amelyek Leonardo idejében is elérhetőek voltak. A futurista páncélozott tank, a háromszintes ostromlétra, vagy a sarlós kerekű harci szekér arra is felhívják egyúttal a figyelmet, hogy reálisak voltak-e ezen tervek, vagy jobb, ha az ötletek mindörökre megmaradnak a történelemkönyvek lapjain.

Kedvezmény

Pásztor Sándor RMDSZ-es megyei tanácselnök csütörtökön az erdon.ro-nakazt nyilatkozta: a szűk körű, vagyis csupán a hivatalosságok számára szervezett tárlatnyitót pénteken 17 órakor tartják, melyre olyan személyiségeket várnak Olaszországból, akik Leornardo életével foglalkoznak hivatásszerűen, illetve jelen lesz a dél-tiroli nagykövet is, akivel az elmúlt hónapokban tárgyalt a tárlat ügyében. „Azt bizonyítjuk, hogy regionálisan letesszük ujjlenyomatunkat a nagy kiállítások színpadára, hiszen ezt a tárlatot eddig körülbelül 20 millió ember látta szerte a világon, Váradra például Dél-Koreából érkezik”- fogalmazott az önkormányzati vezető.

A számos marketingeszközzel népszerűsített kiállítás amúgy már a hét eleje óta itt van, az elmúlt napok a tárgyak összeszerelésével teltek. Külön odafigyeltek a három nyelvű feliratozásra, és tekintettel az Iskola másképp programra már a múlt héttől kezdve kiküldtek plakátokat a tanintézeteknek úgy román, mint magyar nyelven, illetve szórólapokat is. Ugyanakkor Pásztor Sándor tárgyal Aurel Chiriac múzeumigazgatóval az ügyben, hogy a legtöbb 30 fős osztályok 100 lejes egységáron látogathassák a rendezvényt.

Az időszaki tárlatot a nagyközönség március 17-től június 10-ig tekintheti meg. A belépőjegy felnőtteknek 12 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 6 lejbe kerül majd, illetve ingyen látogathatják a 4 évesnél kisebb gyerekek, és a díjfizetéstől mentesített kategóriába tartozó személyek. Az órarend: hétfőn zárva, kedden, csütörtökön és szombaton 10–15 óra között, szerdán, pénteken és vasárnap 10–18 óra között. A csoportok (15–30 személy) csak előzetes regisztráció alapján (a 0259/479–918-as telefon-, illetve faxszámon) mehetnek be. A tumultust elkerülendő, az előjegyzés félóránkénti látogatásra vonatkozik úgy, hogy az első érdeklődőket 10 órakor engedik be, az utolsókat pedig 30 perccel a zárás előtt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!