ERDON Helyi hírek

2018.03.28. 19:52

2020-ig elkészül a Körösvidéki Múzeum

Szerda délután a Bihar Megyei Tanács székhelyén tartották a Körösvidéki Múzeum belső rendezési munkálatai, speciális kialakításai elnevezésű európai uniós projekt nyitókonferenciáját.

Szerda délután a Bihar Megyei Tanács székhelyén tartották a Körösvidéki Múzeum belső rendezési munkálatai, speciális kialakításai elnevezésű európai uniós projekt nyitókonferenciáját.

Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács PSD-s alelnöke azt emelte ki, hogy az önkormányzat fő prioritásának tekinti a Körösvidéki Múzeum rendbetételét és működtetését, Traian Bodea ALDE-s alelnök pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a liberális vezetés alatt, 2011-2016 között nem csupán hogy stagnáltak a munkálatok, de európai uniós forrásokat se sikerült lehívni a múzeummal kapcsolatos munkálatokra.

A Körösvidéki Múzeum új székhelyének általános felújítása és belső rendezési munkálatok című projekt részleteit dr. Aurel Chiriac múzeumigazgató ismertette,kiemelve azt, hogy a műtárgyak, illetve az egyedi nemzeti kincsek száma tekintetében a létesítmény Románia ötödik legnagyobb közgyűjteményével büszkélkedhet.

A beruházás kedvezményezettje a Bihar Megyei Tanács, és a finanszírozás a 2014-2020-as Regionális Operatív Program 5-ös Prioritási főtengely – A városi környezet javítása és a kulturális örökség állagmegőrzése, védelme és fenntartható hasznosítása,ezen belül az 5.1-es Beruházási prioritás – Természeti és kulturális örökség állagmegőrzése, védelme, előmozdítása és fejlesztése keretében történik. A teljes költségvetés áfával együtt 21,6 millió lej (közel 5 millió euró), melyből a vissza nem térítendő uniós támogatás értéke 19,4 millió lej. A kivitelezési idő 34 hónap, vagyis 2017. december 11-től- amikor aláírták a finanszírozási szerződést- 2020. október 10-ig terjed, de azt szeretnék, hogy hamarabb végezzenek a munkálatokkal. Az elkövetkezendő időszakban meghirdetik a tendert, a cél pedig, hogy a restaurálás utáni első évtől kezdve évente legalább 30 ezren keressék fel a múzeumot.

Két helyszínen

A várható munkálatok két részre oszlanak: az első emeleten dotálják és a múzeum sajátos igényeinek megfelelően rendezik be, alakítják a természettudományi, a történelmi és a szépművészeti részlegeket. Arra törekednek, hogy korszerű, interaktív, a 21. századi műszaki megoldások legyenek. Lesz például időalagút, hologram, fényjáték, a különböző történelmi korszakoknak a bemutatása, annak az érzékeltetése, hogy az évszázadok folyamán milyen civilizációk hagytak nyomot a térségben, járultak hozzá a fejlődéséhez.

A másik helyszín az épület melletti park, ahol amfiteátrumot létesítenek, és amelynek amolyan agora szerepet szánnak, nem lesznek például olyan táblák, hogy „a fűre lépni tilos”. Parkolóhelyeket is létesítenek a környéken- körülbelül hét-nyolcat az autóbuszok és húszat a személygépkocsik számára, tudtuk meg.

Az épület második emeletét egy RO-HU-s, határon átnyúló projekt keretében teszik rendbe, melynek értéke körülbelül 3 millió euró, a debreceni önkormányzat a partner, és a határidő szintén 2020. Közben zajlik a tárgyaknak az átköltöztetése a Püspöki Palotából. Aurel Chiriac jelezte: a néprajzi részleg áthurcolkodása 80 százalékban megtörtént, következik a természettudományi részleg. A húsvéti ünnepek miatt ugyan tíz napig leállnak, de becslése szerint április végéig, május elejéig befejeződhet az átpakolás.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!