ERDON Helyi hírek

2018.02.18. 16:58

Vállalkozások támogatásáról a ROVE klubjában

A ROVE a startupperek elé állt, hogy bemutassa azokat a lehetőségeket, amellyel egy még csak ötletként megjelenő üzleti terv, vagy egy már működő vállalkozás támogatást igényelhet.

A ROVE a startupperek elé állt, hogy bemutassa azokat a lehetőségeket, amellyel egy még csak ötletként megjelenő üzleti terv, vagy egy már működő vállalkozás támogatást igényelhet.

A soron következő ROVE Klub (Romániai Vállalkozásokért Egyesület) helyszíne csütörtök este ismét a már megszokott helyszín, vagyis a Gekkó Pub volt, ahol ezúttal két teremben zajlottak párhuzamosan az események, a jelentős számú érdeklődő miatt úgy, hogy a téma azonos volt. Bemutatásra kerültek azok a programok, melyek esetében a ROVE pályáztató szerepet kap az induló vállalkozások életében, illetve azok is, ahol pályázati tanácsadást, vagy pályázati menedzsmentet vállal.

A szervezők részéről Aczél Dóra köszöntötte az érdeklődőket. Dulău Dianna a Startup Nation program lényegét ismertette, melyet az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős minisztérium hozta létre azzal a céllal, hogy támogassa és stimulálja a kis- és középvállalkozások alapítását és fejlesztését, továbbá hogy ezek gazdasági teljesítményén javítson, új munkahelyeket teremtsen, integrálja a munkaerőpiacra a hátrányos helyzetű személyeket, a munkanélkülieket, a frissen végzetteket, és hogy támogassa az innivatív technikák használatát a vállalkozások életében. Kis- és középvállalkozások és a kezdő kft.-k pályázhatnak. A támogatás értéke maximum 200.000 lej/kedvezményezett, vissza nem térítendő támogatás formájában, és ez az összeg akár 100 százalékig elszámolható (az ÁFA értéke is az ÁFA-mentes cégek esetében). Ezen program esetében a ROVE-nak tanácsadói szerep jut.

Nagy Gábor arról beszélt: a Startup Plus – CRITBIZ projekt (melyben az általa vezetett ROVE tanácsadó) fő küldetése az észak-nyugati régió (Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szatmár és Szilágy megye) vállalkozói ökoszisztémájának stratégiai fejlesztése a kreatív iparágak és az IT szektorokban, professzionális együttműködési hálózat és támogatói közösség kialakításával. Ennek érdekében legalább 400 résztvevő képzését, valamint 48 fenntartható üzleti terv legfeljebb 40 ezer euróval való támogatását vállalják. 18-64 éves személyeknek szól, akiknek városi környezetben szeretnének vállalkozást alapítani. Előnyei: ingyenes vállalkozói képzés, pitching, anyagi támogatás legfeljebb 40.000 euró értékben, mentorprogram, CRITBIZ közösségi hálózat.

BGA

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) által nyújtott támogatások felhasználásának előnyeit Lőrincz Anna, Brückner Norbert és Bálint Beáta ecsetelték saját tapasztalataik alapján. Mint elhangzott, 2018-ban a külhoni magyar családok éve program keretében a BGA tovább folytatja a támogatást a vállalkozásoknak is. A program célja, hogy családbarát vállalkozások jöjjenek létre, illetve a meglévők fejlesszék a szolgáltatásaikat. Támogatják többek közt a családbarát helységek kialakítását. Külhoni magyar vállalkozások pályázhatnak, és 1 milliárd forintos keret áll rendelkezésre a külhoni magyar családok éve programjaira, valamint 500 millió forint a korábbi tematikus évek folytatására.

Nagy Tímea-Zita arra hívta fel a figyelmet: a 40.000 ok, hogy Romániában vállalkozz! című projekt a Diaspora Start Up kiírás keretein belül valósul meg és azokat a Magyarországon élő és magyarországi lakcímmel rendelkező román állampolgárokat célozza meg, akik Romániában terveznek vállalkozást indítani. A program a résztvevők számára egyrészt szakmai fejlődési lehetőséget nyújt egy online vállalkozásfejlesztési tanfolyam formájában, másrészt pedig anyagi támogatást, ugyanis a kiválasztott üzleti tervek akár 40.000 euró értékű vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!