ERDON Helyi hírek

2018.02.27. 08:39

Új óvodák épülnek, régiek bővülnek

A nagyváradi helyi tanács tegnapi ülésén nyolc olyan határozat-tervezetet szavazott meg, melyekkel uniós forrásokra lehet pályázni iskolafelújításokra és óvodaépítésekre.

A nagyváradi helyi tanács tegnapi ülésén nyolc olyan határozat-tervezetet szavazott meg, melyekkel uniós forrásokra lehet pályázni iskolafelújításokra és óvodaépítésekre.

A váradi helyi tanács tegnapi ülésén nyolc olyan határozattervezetet szavazott meg, melyek két váradi szakközépiskola, egy általános iskola felújítását, két új óvoda építését és további három bővítését irányozzák elő uniós finanszírozásból 7,3 millió euró összértékben. A tegnapi nagyváradi tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármester ismertette a projekteket. Elmondta, hogy felújítják a Mihai Viteazul Szakközépiskola minden ingatlanát, illetve a műhelyeket és a laboratóriumokat, beleértve a közműhálózatot is, továbbá felszerelésekkel és berendezésekkel látják el a tanügyi intézményt. Ennek a beruházásnak az értéke 1,1 millió euró áfával együtt, a kivitelezési időszak két év. A Traian Vuia Szakközépiskola kollégiumát jelenleg újítják fel, ennek folytatásaképpen újulnak majd meg az iskola műhelyei, valamint az elektromos hálózat, továbbá különböző felszerelésekkel is ellátják a tanintézményt. Ennek a beruházásnak az összköltségvetése mintegy 500 ezer euró, a kivitelezési időszak egy év. Egy harmadik projekt a Moldovei utcán lévő 11. számú általános iskola felújítására vonatkozik, amelynek keretében megújul az iskola minden ingatlana, azaz a homlokzatok, a közműhálózatok, továbbá leaszfaltozzák az udvart, új kerítést kap a létesítmény, és a nyílászárók egy részét is kicserélik. A beruházás összköltségvetése 2,2 millió euró, a kivitelezési időszak tizennyolc hónap. Kérdésünkre válaszolva Ilie Bolojan elmondta, hogy egyik beruházás sem zavarja majd az iskolákban zajló oktatási tevékenységeket.

Óvodák

A nagyváradi helyi tanács megszavazta két új óvoda építésére vonatkozó határozattervezetet is: az egyik óvoda a Delfinului utcán épül majd a Ion Slavici iskola közelében mintegy 2,6 millió lejből, a kivitelezési időszak egy év. Itt három csoport fog működni. Új óvoda épül majd a Borsi úti ipari parkban is az ott dolgozó mintegy 6500 munkás kérésére, jelentette be Bolojan a tegnapi tanácsülés előtt. Ebben az óvodában hat csoport fog működni, a beruházás összértéke 5,7 millió lej, a kivitelezési időszak két év. A felsoroltak mellett óvodabővítések is lesznek. Ezek közül elsőként a 28. számú óvoda bővítését említette a polgármester: itt a földszinten három, az emeleten négy új csoport fog működni az ingatlanbővítés befejezése után, mely munkálat költségvetése 3,8 millió lej áfa nélkül, a kivitelezési időszak tizenöt hónap. Ugyanakkor három új csoport működik majd a bővített 53. számú óvodában. A Călugăreni utcai ingatlant 1,9 millió lejből (áfa nélkül) bővítik, a kivitelezési időszak egy év. Az 54. számú óvoda épületét 2,1 millió jelből (áfa nélkül) tervezik bővíteni, itt négy új csoport kezdheti meg működését a munkálatok befejezése után. Csakúgy mint az iskolafelújítások esetében, az óvodaépítésekre és bővítésekre is uniós forrásokra pályázik a város. Ezektől eltérően a város saját költségvetéséből utalt ki 1.258.500 lejt (mintegy 300 ezer eurót) az Emanuel Baptista Teológiai Líceum sportcsarnokának a felépítésére. A beruházás összköltségvetése egyébként mintegy 600 ezer euró, mely összegnek a másik felét, 300 ezer eurót a baptista egyház állja. Az összes említett határozattervezetet egyhangúlag megszavazta tegnapi ülésén a nagyváradi helyi tanács.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!