ERDON Helyi hírek

2018.02.14. 08:31

Új inkubátor a nagyváradi szülészeten

A nagyváradi szülészet egy modern inkubátort kapott a Mentsétek meg a gyerekeket (Salvaţi copiii) nevű civil szervezettől, így a váradi egészségügyi létesítmény ma már tizennyolc inkubátorral rendelkezik.

A nagyváradi szülészet egy modern inkubátort kapott a Mentsétek meg a gyerekeket (Salvaţi copiii) nevű civil szervezettől, így a váradi egészségügyi létesítmény ma már tizennyolc inkubátorral rendelkezik.

Az inkubátort már tavaly októberben üzembe helyezték a nagyváradi szülészeten, de a témában csak tegnap tartottak sajtótájékoztatót, mert csak most tudott Nagyváradra érkezni Gabriela Alexandrescu, a Mentsétek meg a gyerekeket (Salvaţi copiii) nevű civil szervezet ügyvezető igazgatója és Amalia Năstase, a civil szervezet által indított, a gyermekhalandóság csökkentését célzó kampány nagykövete. Elöljáróban dr. Lucia Daina, a nagyváradi megyei kórház orvosigazgatója mondta el azt, hogy 2017-ben 3708 gyerek született a váradi szülészeten, közülük 410-en idő előtt látták meg a apvilágot, vagyis az újszülöttek tizenegy százaléka koraszülött volt, közülük 84 koraszülött nem érte el az 1500 grammot. Mint elmondta, a tavaly huszonhat haláleset volt a váradi szülészeten, tíz újszülött a neonatológia osztályon, tizenhat pedig a koraszülött osztályon hunyt el. A doktornő tudatta azt, hogy a szülészeten eddig tizenhét inkubátor működött, amelyek közül csak kettő volt öt évesnél újabb berendezés. Most, hogy megkapták az ultramodern inkubátort, ez az arány kedvezőbb lett

Valódi segítség

Ezt követően Gabriela Alexandrescu, a Mentsétek meg a gyermekeket (Salvaţi copiii) nevű civil szervezet ügyvezető igazgatója mondta el azt, hogy 2014-ben már adományozott a szervezet a váradi szülészetnek három berendezést összesen 6500 euró értékben, és tavaly adták át a 11.541 euró értékű új inkubátort. Kiemelte, hogy a váradi szülészeten mind a koraszülöttek aránya (11 százalék), mind pedig a gyermekhalandósági ráta (8,9 ezrelék) meghaladja az országos átlagot, ami főként annak tudható be, hogy a váradi szülészet a legmagasabb, III. kategóriájú egészségügyi intézmény, amelyhez Szatmár megye is hozzátartozik, továbbá ide kerülnek a nehéz esetek is, ezért is ítélték meg úgy, hogy egy inkubátorra van szükség itt. Alexandrescu hozzátette azonban, hogy az országban mindenhol a szülészetek osztályvezetőivel egyeztetve állapodnak meg abban, hogy a kórházaknak mire van szükségük. Később Alexandrescu bejelentette, hogy az idén további két inkubátort és két életfunkciókat monitorizáló berendezést adományoznak a váradi szülészetnek. Elhangzott továbbá, hogy a civil szervezet a 2012–2017-es időszakban az ország 78 egészségügyi létesítményében 3.120.000 euró összértékben nyújtott át adományként összesen 393 egészségügyi berendezést, amelyekkel az évek során mintegy 34 ezer újszülött túlélését segítették elő.

Legyőzni a halált

Amalia Năstase a maga során elmondta: elfogadhatatlan az, hogy még mindig Romániában a legmagasabb a gyermekhalandósági ráta az Európai Unió országai közül, ami ellen küzdeni kell. Năstase igazságtalannak nevezte azt a helyzetet, hogy vannak szülők, akinek a koraszülött gyermekeit nem lehet megmenteni, mert nincs a közelben inkubátorral és más fontos berendezéssel felszerelt egészségügyi intézmény, ezért a civil szervezet célja az, hogy az egész országba eljutva a lehető legtöbb kórházat, szülészetet ellássák életmentő berendezésekkel. Kiemelte azt is, hogy civil szervezetről lévén szó, a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet bevételeinek nagy része a polgároknak a két százalékos adófelajánlásaiból folyik be, ugyanakkor SMS-ben is lehet két eurós felajánlást tenni oly módon, hogy a polgárok a 8844-es telefonszámra elküldik a „Salvez” (megmentem) szövegű SMS-üzenetet.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!