ERDON Helyi hírek

2018.02.15. 09:05

Tervezett felújítások Nagyváradon

Húsz új és húsz használt villamos beszerzése van tervbe véve, mondta el Ilie Bolojan a tegnapi sajtótájékoztatón. Szó esett a Mihai Eminescu főgimnázium tervezett felújításáról is.

Húsz új és húsz használt villamos beszerzése van tervbe véve, mondta el Ilie Bolojan a tegnapi sajtótájékoztatón. Szó esett a Mihai Eminescu főgimnázium tervezett felújításáról is.

Egy uniós projekten belül Nagyvárad 36 millió eurót kap többek között új villamosok vásárlására, hangzott el. Tíz új villamos vásárlása biztos, s további tízet pedig annak függvényében fognak megvásárolni, hogy sikerül-e újabb támogatásokat szerezni. Az első szállítmány tizenöt hónapra a szerződés aláírását követően érkezik meg, a második pedig tizenkét hónapra a második szerződés aláírását követően. Amennyiben nem óvják meg a közbeszerzési eljárást, 2019 második felében megérkezhet az első szállítmány. Minderről a mai helyi tanácsi ülésen szavaznak, akárcsak arról, hogy további húsz használt villamost is beszerezzenek, melyek viszont korszerűbbek, mint a váradi „első generációs” villamosok, melyeket a tervek szerint fokozatosan helyettesíteni szeretnének.

Teljes rehabilitálás

Egy új villamosra 1,6 millió eurót szánnának áfa nélkül. Amint a nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalattal folytatott tárgyalások nyomán eldőlt, ezek közül legalább az egyik hosszú, 26-28 méteres jármű lesz, akárcsak az új Siemens villamosok, s mindegyik alacsony padlós lesz, mivel ez uniós követelmény, s e-ticketing rendszerrel, fűtési és szellőztető berendezéssel, mozgáskorlátozottak számára kidolgozott feljáróval és tolókocsiknak való helyekkel ellátva. Még nem tudni, melyik céggel köttetik majd meg a szerződés.

Ősszel elkezdődhet az Eminescu főgimnázium teljes rehabilitálása, jelentette be a polgármester. A háromszáz éves épületre ráfér a felújítás, eddig azért nem lehetett nekifogni, mert perek tárgyát képezte, s az, hogy műemlék épület, további nehézségeket jelent. A munkálatok a tervek szerint két éven át tartanak majd és összesen 4 millió euróba fognak kerülni. Saját forrásokból kezdenének neki, de reménykednek benne, hogy uniós pénzalapokból folytathatják. Egyelőre a terv az, hogy a felújítást szakaszonként végzik és így a tanintézetet nem kell elköltöztetni, de ha ez mégsem ültethető gyakorlatba, akkor az ideiglenes elköltöztetést is számításba veszik, például a Brâncuşi iskola épületébe.

Folyamatban

További tervekről is beszámolt a polgármester: az egyik a Bémer (Ferdinand) tér felújítása, uniós pénzalapokból, a másik pedig Voinţa Stadion melletti parkolók kialakítása, ez utóbbit egy öt évre szóló kölcsönből fizetik majd. Ami pedig az Independenţei téri parkolót illeti, a munka folyamatban van, s a tervek szerint 2019 tavaszáig mind a tér, mind a parkoló készen lesz. A tér felújítása egyébként több engedélyt is igényel, mivel történelmi városrész, mondta el a polgármester.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!