ERDON Helyi hírek

2018.02.21. 13:09

Szavazás a Templom térért

Pető Dalma tanácstag, a velencei Templom tér felújítását célzó projekt ötletgazdája találkozott tegnap a velencei lakosokkal. Egyesek közülük évtizedek óta harcolnak ezért az ügyért.

Pető Dalma tanácstag, a velencei Templom tér felújítását célzó projekt ötletgazdája találkozott tegnap a velencei lakosokkal. Egyesek közülük évtizedek óta harcolnak ezért az ügyért.

Mint arról már írtunk, a nagyváradiak szavazatokkal támogathatják azokat a projekteket, melyek megvalósítását fontosnak találják, s ezek egyike, mely egyben az egyedüli, mely Velence lakónegyedre vonatkozik, a velencei Templom tér felújítását célozza meg. Pető Dalma RMDSZ-es tanácstag és ötletgazda tegnap velencei lakosokkal találkozott, akik közül többen elpanaszolták, milyen áldatlan állapotok uralkodnak arrafelé. A 84 éves Sujtó Juliánna például már több évtizede próbálja elérni, hogy hozzák rendbe a Piaţa Tineretului, azaz a Templom tér jobb oldalát, legalább nyolc beadvánnyal fordult már az önkormányzathoz, mindhiába. Azon a részen az utca nincs leaszfaltozva, s a régi csatornarendszer sem működik jól, ahányszor esik az eső, sártengerré változik a környék. Évi hatszáz lejes adót fizet, amelyért cserébe nem kap semmit. Szomszédja, a hatvan éves Hava Ecaterina, aki gyerekkora óta lakik itt, hozzátette: felháborító, hogy ezt az utcarészt nem is takarítják, minden munkát a lakosok végeznek el.

Pető Dalma kihangsúlyozta: az RMDSZ által benyújtott tíz projekt közül a városháza kettő esetében hagyta jóvá, hogy részt vegyen az online szavazáson, s az egyik a Templom tér teljes felújítása. Most a váradiakon van a sor, hogy az ügy mellé álljanak, hiszen az online szavazás eredményétől függ, hogy a városháza támogatja-e a kezdeményezést. Ehhez az https://activ.oradea.ro/ címen szükséges regisztrálniuk, s március 9-ig lehet szavazni.

A projekt ötletgazdája, Pető Dalma tanácstag tegnap velencei lakosokkal találkozott, akik közül többen elpanaszolták: a velencei Templom tér jobb oldalát, ahol a páratlan házszámok találhatók, idejét sem tudni, mikor javították utoljára. Vannak lakosok, akik közel hatvan éve laknak ott, és a térnek az a része, mintegy kétszáz méteren keresztül most is úgy néz ki, mint annak idején.

A váradiakon a sor

Miközben a tér baloldalát, mely az Agora egyetem felé vezet, aszfaltozták, a jobb oldalról mintha elfeledkeztek volna. Amint Sujtó Juliánna helyi lakostól megtudtuk, legutóbbi beadványára az önkormányzat azt válaszolta: a felújítás csak a régi azbesztcement csövek kicserélését követően jöhet szóba – azokat viszont nem tudni, mikor fogják kicserélni.

Velencén amúgy nem ez az egyedüli probléma – a tegnapi találkozón volt, aki azt tette szóvá, hogy a Gutenberg utcából nyíló Cărăbuşului utca nincs csatornázva, s mivel évről évre kavicsokat hordanak rá, az utca szintje megemelkedett, s esőzéskor a víz az udvarokba folyik.

Pető Dalma elmondta: a velenceieknek fontos, hogy a negyed központjának számító Templom tér a 21. századnak megfelelő képet mutasson. Az itteniek ugyanolyan adófizető polgárai Nagyváradnak, mint a más városrészeken lakók, s megérdemlik, hogy a katolikus templom körüli területet végre tegye rendbe a város.

A nagyváradi RMDSZ megtette a szükséges lépéseket, most a váradiakon a sor, hogy támogassák a kezdeményezést, azaz szavazzanak online erre a projektre. Ehhez előbb egy rövid regisztrálás szükséges a https://activ.oradea.ro/ honlapon. Ezzel egyidejűleg támogathatják a Hegyaljai Kultúrotthon felújítását, mely az RMDSZ másik kezdeményezése. Mindkettőre lehet szavazni, ugyanis külön kategóriákban szerepelnek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!