ERDON Helyi hírek

2018.02.28. 11:44

Nyílt nappal ünnepel a katasztrófavédelem

A Polgári Védelem Napját megelőzően Mihai Sorin Caba, a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) vezetője beszámolt tevékenységeikről. Szó esett a menhelyek állapotáról is: az ISU nyilvántartásában 83 ilyen létesítmény szerepel Bihar megyében.

A Polgári Védelem Napját megelőzően Mihai Sorin Caba, a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) vezetője beszámolt tevékenységeikről. Szó esett a menhelyek állapotáról is: az ISU nyilvántartásában 83 ilyen létesítmény szerepel Bihar megyében.

II. Károly román király 85 éve, február 28-án hagyta jóvá a Légvédelmi Szabályzatot, ez számít a hazai polgári védelem megalapozó okiratának, mondta el a főfelügyelő. A szabályzat célja akkor az volt, hogy hatékonyabbá tegye a lakosság védelmét bombatámadások idején – a polgári védelem küldetése azóta kiterjedt a polgárok életének és javainak, továbbá a környezetnek a védelmére a globálisan és regionálisan is egyre gyakrabban jelentkező katasztrófák pusztító hatásával szemben.

Elhanyagolt menhelyek

Tevékenységeik közé tartozik többek között a katasztrófák esetén riasztó szirénák, illetve a lakossági menhelyek ellenőrzése is. Ez utóbbiakkal kapcsolatban a főfelügyelő kérdésre válaszolva elmondta, Nagyváradon két kategóriájú menhely létezik: azok, amelyek a helyi önkormányzat fennhatósága alá tartoznak, valamint magánszemélyek, cégek tulajdonában lévő menhelyek. Mindkét kategóriához tartozók légi támadás és egyéb vészhelyzetek (például földrengés) során nyújtanak védelmet. A főfelügyelő elismerte: azok, amelyek a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartoznak, több esetben nincsenek megfelelően karbantartva, vannak, amelyekben víz van és többnyire gondozatlanok. Az ellenőrzéseket évről évre elvégzik, s például tavaly óta „történt bizonyos javulás” ezen a téren, azonban az összes szükséges munkálat elvégeztetése meglehetősen sokba kerülne. „Mi igyekszünk tudatosítani ezeknek a fontosságát. Viszont mivel több évtizede békés időket élünk, ez az aspektus háttérbe szorult” – fogalmazott a főfelügyelő. Mint megtudtuk, menhelyek találhatók többek között egyes nagyváradi tízemeletes tömbházak mögött, s a lépcsőházból közelíthetők meg, de egyebek mellett a Rogériuszi Piac új épületében is található egy menhely. Ezek hollétéről elvileg a tulajdonostársulásoknak kellene tájékoztatniuk a lakókat. Az ISU nyilvántartásában 83 menhely szerepel Bihar megyében, ezek közül 73 közterületen, több mint 8700 férőhellyel, tíz pedig magánterületen, itt a férőhelyek száma közel 1500. Az ellenőrzések nyomán kiderült, hogy ezek közül csak 38 menhelyet lehet igénybe venni vészhelyzetben, azaz a férőhelyek 33 százalékát.

Gyakorlatok, kiszállások

Tavaly 3300 felkészítő akciójuk volt megyeszerte, kilencven riasztási helyzetgyakorlatot tartottak, több mint kilencszáz egyéb jellegű gyakorlatot, s több mint kétezer katasztrófavédelmi tájékoztatást, ezen belül 450-et iskolákban, s ez utóbbiakon több mint 37 ezer diák, egyetemista, pedagógus és kisegítő alkalmazott vett részt. Szintén tavaly több mint tízezer esetben volt szükség a közbelépésükre, naponta átlagban 29 esetben riasztották a tűzoltókat, illetve a gyorsmentőket.

A pirotechnikai tevékenységeikről is szó esett: tavaly 48 ilyen jellegű kiszállásuk volt, ezeken belül 98, a második világháborúból származó robbanószerkezetet és különféle lövedéket hatástalanítottak. Egyúttal több mint háromezer veszélyes hulladék szállítmány ellenőrzését biztosították. Huszonöt esetben olyan balesetekhez szálltak ki, melyeken belül veszélyes anyagokat szállító járművek ütköztek, több esetben veszélyes anyagok szivárgását kellett időben megállítaniuk. Tavaly júniusban részt vettek egy határon átnyúló helyzetgyakorlaton, melynek forgatókönyve szerint nukleáris robbanás történt a Paksi Atomerőműben.

Nyílt nap

Fennállásuk 85. évfordulója alkalmából ma 10 és 14 óra között a felügyelőség minden megyei alegységénél nyílt napot tartanak, s a látogatóknak alkalmuk lesz különböző gyakorlatokat, versenyeket megtekinteni, áttanulmányozhatják a mentő- és tűzoltójárműveket és ezek felszereléseit, továbbá megelőző-tájékoztató bemutatókon vehetnek részt.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!