ERDON Helyi hírek

2018.02.26. 10:18

Jó és rossz kitételek az új lakótársulási törvényben

A váradi polgármesteri hivatal a helyi lakótársulásokkal konzultált a készülő új lakótársulási törvény kapcsán. Ennek eredményeképpen egy közös bizottságot és egy módosító javaslatcsomagot is összehoztak, tudatta Mircea Mălan alpolgármester.

A váradi polgármesteri hivatal a helyi lakótársulásokkal konzultált a készülő új lakótársulási törvény kapcsán. Ennek eredményeképpen egy közös bizottságot és egy módosító javaslatcsomagot is összehoztak, tudatta Mircea Mălan alpolgármester.

Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere a lakótársulás-bizottság tagjai körében tartott pénteki sajtótájékoztatóján ismertette az említett testület álláspontját a Szenátusban már elfogadott új lakótársulási törvénytervezettel kapcsolatban, kiemelve azt, hogy annak vannak olyan részei, amelyek segíteni fogják a társulások hatékonyabb működését, vannak azonban olyan kitételei, amelyek megnehezítik, sőt, ellehetetlenítik azok működését, amennyiben törvényerőre lépnek.

Gondok

Talán a legnagyobb gondot az új törvényben az a kitétel jelenti, mely kimondja, hogy a lakótársulási közgyűlést úgy lehet összehívni, hogy meghirdetik azt a hirdetőtáblán és aláíratják minden egyes lakóval a névjegyzéket, vagy pedig minden lakónak értesítést küldenek, és mindegyik lakó aláírta az átvételi elismervényt. Mălan szerint ha ez a kitétel így marad, gyakorlatilag lehetetlené válik a közgyűlések törvényes összehívása, mert nagyon sok lakástulajdonos nincs az országban, vagy lehetetlen őket megtalálni. A váradi bizottság azt javasolja, hogy a közgyűlés összehívásához legyen elég a törvényben felsorolt módozatok egyike. Egy másik kifogásolt kitétel azt rögzíti, hogy vissza kell fizetni a forgóalapot annak a lakástulajdonosnak, aki megváltoztatja lakcímét, mert, mint Mălan kifejtette, ezeket az összegeket nem a tulajdonos lakására, hanem a tömbházra kell fordítani, és például ha valakinek a tulajdonában van öt lakás, de lakcíme csak egy van, ez nem jelenti azt, hogy a másik négy lakása után ne kelljen fizetnie a forgóalapot.

Jó kitételek

A váradi bizottság jó elgondolásnak tartja az új törvényben azt, hogy a háromezer lejnél nagyobb és három évnél régebbi tartozásokat be kell vezetni az ingatlan-nyilvántartóba, de javasolják azt, hogy az adósság alsó határa legyen kétezer lej. Szintén üdvözli a váradi bizottság azt az elképzelést, mely szerint a végrehajtás, vagy bírói döntés alapján eladott lakások esetében is köteles a volt tulajdonos törleszteni az adósságait a lakótársulás felé, jelenleg ugyanis ez nincs így. A bizottság egyetért a lakótársulási elnökök és adminisztrátorok vizsgáztatásával is, és azzal, hogy az így megszerzett engedélyt háromévente meg kell újítani a polgármesteri hivatalnál, de Mălan hangsúlyozta, hogy a hivatal nem újravizsgáztatja az adminisztrátorokat, hanem csak ellenőrzi azt, hogy az adminisztrátor az évek elteltével is megfelel-e az adminisztrátori tisztség betöltéséhez kért feltételeknek. Mălan hozzátette, hogy a javaslatcsomagot továbbították Bihar megye képviselőihez, valamint a Romániai Municípiumok Szövetségéhez, amelynek ügyvezető elnöke egyébként éppen Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere. Arra a kérdésünkre, hogy a bizottság számításba vette-e a Rogériusz Koalíció szintén a 230-as törvény módosítását célzó javaslatcsomagját, Mircea Mălan nemmel válaszolt, mondván, hogy a hivatal minden lakótársulást e-mailben értesített arról, hogy küldjenek javaslatokat, de az említett szervezettől ők semmilyen anyagot nem kaptak. Mălan elárulta azt is, hogy most dolgoznak a lakótársulások tevékenységét könnyítő számítógépes rendszer beszerzésének dokumentációján, és hamarosan kiírják a közbeszerzést. Ez a számítógépes rendszer az elképzelések szerint minden polgár számára biztosítani fogja a hozzáférést a lakótársulás adataihoz.

Tömbházfelújítás

Nagyvárad alpolgármestere pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be azt, hogy február 28-ig újabb 46 nagyváradi tömbház hőszigetelés-rehabilitációjának támogatására nyújt be pályázatot a nagyváradi önkormányzat. Az ezekre vonatkozó helyi tanácsi határozatokról mai ülésén fog szavazni a nagyváradi helyi tanács. Mircea Mălan hozzátette, hogy amennyiben a Baross (Dacia) északi hídfője mellett lévő toronyház (amelyben a Crinul Alb étterem működik) lakótársulása időben pótolja a még hiányzó dokumentumokat, akkor 47 tömbház hőszigetelésének megújítására kér majd finanszírozást a város. Ebben a finanszírozási struktúrában a felújítási projekt költségeinek hatvan százaléka a vissza nem térítendő támogatás. Azt már tudni lehet, hogy a felújítandó tömbházak zöme a Mester (Meşteşugarilor) és a Salcâmilor utcákon van.

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!