ERDON Helyi hírek

2018.02.05. 09:23

Idén is jelentős összegeket fordíthatnak fontos célokra

A magyar kormány lényeges támogatásban részesíti az idén is a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet. Részletekről, idei tervekről esett szó a múlt pénteken megtartott sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet püspöke és Fülöp Attila, a Fidesz-KDNP helyettes államtitkára.

A magyar kormány lényeges támogatásban részesíti az idén is a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet. Részletekről, idei tervekről esett szó a múlt pénteken megtartott sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet püspöke és Fülöp Attila, a Fidesz-KDNP helyettes államtitkára.

Fülöp Attila, a Fidesz-KDNP helyettes államtitkára elmondta: az egyházkerület sokat tesz nemzeti építésünk érdekében, a nemzetrészek megmentésének zálogát jelentik az ott működő egyházak. A KREK sokat vállalt magára és természetes álláspontjuk, hogy az egyház kérése meghallgatásra talál náluk. Ez nem mindenhol ilyen természetes, másutt a keresztyén értékek naponta zárójelbe kerülnek. A magyar kormány álláspontja viszont az, hogy Szent István örökségét kötelességünk tovább vinni. Örömmel tudatta: az egyházkerülettel folytatott építő együttműködés jegyében a KREK részére az idén 630 millió forintot különítettek el, ezen belül hitéleti és közösségi célokra 400, oktatási intézmények támogatására 80, szociális intézmények támogatására pedig 150 millió forintot. Mint megemlítette, többek között folytatódni fog a Lorántffy Zsuzsanna gimnázium korszerűsítése, s a nagykárolyi Kálvin Központra is jut pénz.

Az örökségünk

Mint kitért rá, havonta zárnak be templomok, vendéglátóipari egységekké alakulnak, ezért is vállalták, hogy segítséget nyújtanak az egyháznak a hitéleti munkában, templomok felújítása folytán. A magyar kormány támogatásából a Kárpát-medencében 1500 templom és plébánia felújítására került sor, s az elmúlt hét év során 89 templom épült fel. Mindez azt szolgálja, hogy ez az ország magyarnak és keresztyénnek maradjon meg.

Forró László püspökhelyettes arról szólt: az egyházak olyan jogfosztott állapotba kerültek intézményi szempontból Trianon után, hogy a restitúció ezt csak töredékében tudta helyreállítani. De ez az év jól kezdődik, s amíg olyan kormány van, mely felvállalja az egyház segítését konkrét formában is, lassan sikerül visszaépíteni az intézményrendszert is, melyre szükség van, hogy az egyház szolgálata kiteljesedhessen. Egyúttal felhívást intézett a hívekhez: azért, hogy mindez így történhessen, a kettős állampolgársággal rendelkezők vegyenek részt az április 8-i szavazáson, s vállalják fel a jelenlegi kormány támogatását, mondván: „aki nem regisztrált, még megteheti…”

Felújítások

Amint a későbbiek során Farkas Zsolt előadó-tanácsos megemlítette, három olyan nagyváradi épületben működnek szociális szolgáltatásaik, melyek felújításra szorulnak: a „régi Lorántffy” épülete melletti sarokház, ahol a Lámpás alapítvány működik, a Kolozsvári úti irodahelyiség, amely már nem elegendő a diakónia számára, és a Moszkva utcai orvosi rendelő lesz felújítva többek között.

Megvont támogatás

Sajnos a diakónia nem talált partnerre az önkormányzatban, utóbbi megvonta tőle a támogatást, tudatta Farkas Zsolt. Az állam semmivel nem segít, csupán követeli az akkreditációt és a különböző engedélyeket, pedig elvárás lenne, hogy támogassa azokat a szociális hálózatokat, ahol látható munka történik. A magyar kormány támogatása nélkül lehetetlenség volna felújítani ezeket az épületeket, tette hozzá.

 

„Az egyházkerület sokat tesz nemzeti építésünk érdekében, a nemzetrészek megmentésének zálogát jelentik az ott működő egyházak”

Fülöp Attila, a Fidesz-KDNP helyettes államtitkára

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!