ERDON Helyi hírek

2018.02.15. 08:51

Farsangtemetés a Csillagocskákkal

Húshagyó kedd estéjén a PKE dísztermében a Csillagocskák annak illő módján eltemették a farsangot, a csak nevében szomorú esemény nem volt mentes a vidámságtól, tréfás jelenetektől.

Húshagyó kedd estéjén a PKE dísztermében a Csillagocskák annak illő módján eltemették a farsangot, a csak nevében szomorú esemény nem volt mentes a vidámságtól, tréfás jelenetektől.

A felcsíki táncokból és népszokásokból merítkező előadás a farsang időszakát, így szimbolikusan egyben a telet is lezárta, hiszen lassan, de biztosan a hideg évszak végét járja, amit az is tanúsított, hogy a medve is előbújt barlangjából, és egyenesen a színpadon táncoló gyerekeket riogatta, akik azonban cseppet sem ijedtek meg tőle, sőt szembeszálltak vele, majd eljárták vele a „medvetáncot”. Kicsik és nagyok amolyan igazi fonóvégző hangulatot teremtettek, amiből nem hiányzott a maszkurás, a tánc, de a mesemondás sem. Hallhattuk a szegény ember történetét, aki a róka segítségével furfangos módon megszabadult a medve fenyegetésétől, ám később a tyúkokat követelő róka eszén is túljárt, segítségül hívva nemcsak a gyerekeket, hanem az egész közönséget. Farsang idején minden a feje tetejére áll, így történt ez a bemutatott lakodalmon is, ahol a legényre rokolyát adtak, a leány fejére pedig kalapot tettek, ám közös megegyezésre az esküvőből végül semmi sem lett. A meghiúsult egybekelés után lóvásár is lett volna, ám a vevőt nem sikerült lóvá tenni a kétpúpú tevével.

Télűzés

Természetesen a temetés sem maradt el, az Illés nevet viselő szalmabábút neje mellett még jó páran „megsiratták”, a telet szimbolizáló szerencsétlenül járt halálának azonban inkább örültek, mintsem szomorkodtak volna miatta. A tréfás jelenetek között az ének és a tánc sem hiányzott, utóbbiból a telt házas közönség is kivette a részét, ugyanis addig senki nem távozhatott a helyszínről, míg a vastapssal zárt előadás végeztével közösen nem táncolt az előadókkal.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!