ERDON Helyi hírek

2018.02.06. 08:52

Az Élő Várad első antológiája

Az Élő Várad Mozgalom két évvel megalakulását követően első antológiájával jelentkezett, amelyben az öt tagot számláló csoport alkotásai olvashatóak. A kötetet szerda este mutatták be.

Az Élő Várad Mozgalom két évvel megalakulását követően első antológiájával jelentkezett, amelyben az öt tagot számláló csoport alkotásai olvashatóak. A kötetet szerda este mutatták be.

 

Az eddigiekben felolvasóesteket, performanszokat szervező kétéves mozgalom fontos határkőhöz érkezett: megjelent első antológiája, amelyben a csoport öt tagjának (Biró Árpád Levente, Jock Evelin, Kemenes Henriette, Mihók Tamás és Ozsváth Zsuzsa) alkotásaival ismerkedhet meg az olvasó. Az ÉlőVárad antológia címet viselő kötetet szerda este mutatták be a szerzők jelenlétében az Ady Endre Emlékmúzeumban. A könyvbemutatón a megjelenteket Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője köszöntötte, kiemelve azt, hogy a mozgalom antológiájával egyfajta hagyományba illeszkedik be: előttük olyan kötetek jelentek meg, mint az Ady-kör Tavasz c. antológiája, a ’89 decemberében Budapesten kiadott Gyakorlótér antológia, a 90-es évek végén megjelent Fekete Madonnák, vagy a Váradikon. Jelen antológia az Europrint kiadásában jelent meg, a könyv tipográfiája Benkő J. Zoltán munkája. Szűcs László továbbá elmondta: a felállás azért is fontos, mivel bő három évtizede nem volt hasonló, ahol egy nemzedéket képviselő, fiatal költők egységesen fellépjenek. Az Élő Várad Mozgalmat, annak antológiáját a következő hetekben Budapesten is szeretnék bemutatni, ezáltal is hallatni szeretnének magukról.

Tájékozódási pont

Tasnádi-Sáhy Péter, a Várad folyóirat irodalmi rovatának szerkesztője, a mozgalom mentora a folyóirat, de egyben az antológia címére is reagálva elmondta: a megnevezés nem bezár, hanem tájékozódási pontként működik, az irodalom ugyanis nem különálló sejtek sokasága, hanem egy szövetet alkot. Kiemelte, a mozgalom egyik érdeme, hogy az Ady-kör 25 éves szüneteltetése után kiemelte a váradi irodalmat tetszhalott állapotából, rámutatva arra, hogy jelenleg is vannak fiatal, helyi alkotók. A mozgalom összművészeti nyitottságában kötődik a Holnap szellemiségéhez, performanszait a helyi közösség érdeklődve fogadta. Ezek az alkalmak ugyanakkor nemcsak a magyar közönség felé nyitnak, román ajkúakat is bevonzanak – Mihók Tamás a román irodalomban tett eddig nagy lépéseket –, ami tükrözi a művészet sajátosságát: nem leválaszt, hanem összeköt és kapukat nyit.

A mozgalom tagjai az eddigi tapasztalataikat érintő kérdések kapcsán elmondták, indulásukkor szkeptikusak voltak, ami egyrészt az eltérő személyiségjegyeikből is fakadt, de később épp ez segített rádöbbenni a sokféleségre; egy szellemi műhely alakult ki, ahol megmutathatták egymásnak írásaikat.

Az est további részében a több műfajt is felvonultató antológia szerzői részleteket olvastak fel írásaikból, de köteten kívüli művek is felhangzottak. A felolvasás alatt zenei aláfestést gitárjátékával Ungvári Oscar biztosított. A könyvbemutatót dedikálással zárták.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!